Počela plastenička proizvodnja rasada u leskovačkom kraju
Povrtari u prostranoj leskovačkoj kotlini ovih dana sade krastavac na 400 hektara. Prvi plodovi ovog povrća biće ubrani već za mesec dana.
Posvećenost, ogromna ulaganja i rad neophodni su za kvalitet u poljoprivrednoj proizvodnji. Ovo je rezultat dvomesečnog rada i neprospavanih noći porodice Stanković iz Navalina. Pod plastenikom 30.000 biljaka krastavca i 10.000 paradajza spremno za sadnju.
"Temperatura u plasteniku dole moramo da zagrejemo zemlju negde do preko 20 stepeni, a već gore do 15 stepeni, ispod 10 ne bi trebalo da bude manje", kaže Lazar Stanković, proizvođač ranog povrća iz Navalina.
Vešte su ruke radnika za koje na imanju Stankovića tokom cele godine ima posla. Sa 3 hektara plasteničke proizvodnje dvadesettrgodišnji Lazar jedan je od najvećih proizvođača u leskovačkom kraju.
„Meni baš dobro ide, sadim. Radim dugo", kaže Sunčica Demić, radnica.
Tajnu mladih, uspešnih poljoprivrednika kojih je u Navalinu sve više otkriva nam Natalija. Od malena kroz naizgled igru stvaraju se čvrste veze sa zemljom.
„Nije mi teško", kaže Natalija Stojanović, Lazareva sestričina. A na pitanje kad je počela da radi, odgovara: "Pa, kad sam imala pet godina."
Tek sada nema gašenja kotlova niti oslanjanja na vremenske prilike.
„Od sadnje do berbe treba nekih od 25 do 30 dana. Sad treba maksimalno pružanje pažnje biljci, više sunčanih dana i toplote naravno", objašnjava Lazar Stanković, proizvođač iz Navalina.
Odavno je u Navalinu mnogo više plastenika nego stanovnika. Iz dana u dan niču novi. Dvadesetpetogodišnji Marko Filipović u 4 koja ovih dana podiže uložio je 12000 evra.
„Svake godine povećavamo po neki plastenik. Ovde bi trebalo krastavce da zasadimo ove godine", kaže Marko.
U leskovačkoj kotlini rano povrća u zaštićenim uslovima na 2.700 hektara.
„Pod krastavcem poslednje 2-3 godine imamo nekih 400 hektara, pod paradajzom imamo 2100 hektara s tim da imamo više rokova sadnje", navodi Jelena Stojiljković, savetodavac PSSS Leskovac.
Prvi krastavci biće ubrani već krajem marta. Koji dan kasnije na tržište stiže i kupus. Realno je da cene ranog povrća ne budu niske jer je ceo proces prozvodnje poskupeo, samo đubrivo tri puta.
Коментари