Leskovački kuvar među 40 svetskih kulinara koji će spremati za nemačke i američke kosmonaute

Leskovački kuvar Momčilo Conić dobio je poziv Evropske svemirske asocijacije i organizacije "Big City Space Club Kitchen" da narednog meseca bude deo svetskog spektakla. Kuvari iz celog sveta biće povezani sa svemirskom stanicom u kojoj su već tri meseca jedan nemački i tri Nasina kosmonauta. Najbolji svetski kuvari kuvaće isto jelo i istovremeno predstaviti gastronomiju, kulturu i istoriju svojih zemalja.

"Pozdrav ljudima na zemlji, spreman sam da započnem najveću avanturu s hranom, zajedno s vama", obraća se Matijas Majer, astronaut Evropske svemirske agencije.

Zajedno sa Matijasom u avanturu kreće i Momčilo Conić. Kraj svetskog stola naći će se sa 40 najboljih kuvara u svetu po izboru Đorđa Dijane, Mišlenovog kuvara sa tri zvezdice. Počele su pripreme za 19. mart.

"Kokos, anis, đumbir, limeta i teletina sa lukom", nabraja Momčilo Conić, kuvar i profesor gastronomije.

Rečju Rendang poznato indonežansko jelo, Matijasovo omiljeno koje će se u istom trenutku spremati na svim kontinentima.

"Prvi put se radi ovakav jedan spektakl, a cilj je da se promoviše kulturno-istorijsko nasleđe jedne zemlje, jednog regiona, Uneskovih spomenika šta raspolaže ta zemlja, gastronomiju na prvom mestu, zabavu i muziku", kaže Momčilo Conić.

Promocija srpske kuhinje, kulture i istorije kreće od Hrama Svetog Save, preko Subotice i Vranja do Leskovca, srpskog gastronomskog centra. Nastavlja se putujućim karavanom.

"Gde možemo spremiti dobru mućkalicu, dobar roštilj, našu tradicionalnu srpsku sarmu, gibanicu i dovesti sve ljude u Srbiju da vide šta je to što oni nemaju", kaže Momčilo Conić.

Kulinarskom scenom suvereno vlada godinama. Uz studente na akademiji Južna Srbija koji su ponos brojnih međunarodnih takmičenja i radom u prestižnim srpkim restoranima i hotelima zaslužio je ovu čast.

"Malo šokiran izborom da to budem baš ja, ispred Srbije i Balkana i jedna velika odgovornost", navodi Momčilo Conić.

Indonežanska kuhinja je izazov. Istraživanje različitih aroma, spojeva slatko-slano-kiselih ukusa sada je prioritet kako bi na najbolji način predstavio sebe, svoje studente i zemlju. Projekat spajanja različitih kuhinja sa svemirom koji organizuje "Big City Space Club Kitchen" u direktnom prenosu svetskih medija i brojnih društvenih mreža.

четвртак, 28. новембар 2024.
12° C

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње