Održani Dani polja u Pančevu - padavine dobro došle pšenici i kukuruzu

Na Oglednom polju Instituta "Tamiš" u Pančevu održani su tradicionalni Dani polja. Okupili su se ratari iz čitavog južnog Banata da podele međusobna iskustva, ali i da čuju savete stručnjaka jer je ova godina izuzetno specifična za poljoprivrednu proizvodnju.

Prošlog meseca u južnom Banatu palo je oko 56 litara kiše po metru kvadratnom,a u prvih 15 dana juna skoro dvostruko više.

Posle sušne zime i proleća, padavine su dobro došle pšenici koja zbog lošeg bokorenja još uvek nema dovoljno klasova.

Na njivama kod ratara koji nisu primenili adekvatne hemijske mere na početku cvetanja useva, može se očekivati pojava fuzarijuma koji utiče na manje prinose.

Stručnjaci kažu da je zemljište bilo isušeno i da se sada, zahvaljujući kišnim danima, mogu očekivati višegodišnji prosečni prinosi pšenice.

"Imamo i period nižih temperatura i pšenica postepeno naliva zrno i nema naglog gubljenja vlage, što će u velikoj meri poboljšati prinos pšenice", kaže stručni saradnik za ratarstvo u Institutu "Tamiš" Nenad Živković.

Kišni dani pogoduju i kukuruzu, ali postoji opasnost da se zbog previše padavina pojave i razne bolesti na biljkama.

"Možemo reći da je prisustvo štetnih organizama u nešto nižem nivou u poslednje dve do tri nedelje, kada su bile i veće količine padavina, ali to ne znači da ne pratimo aktivno kukuruznog plamenca jer on može naneti velike štete na klipu tako što ga buši i pravi prohodne puteve za mnoge patogene organizme", objašnjava stručni saradnik za zaštitu bilja u Institutu "Tamiš" Maja Sudimac.

Ratar iz Kovačice Jano Hriješig navodi da se pšenica lepo izvukla, a dobila je i kišu u poslednji tren.

Poljoprivrednici moraju redovno da obilaze svoje njive i da prate razvoj useva, a prvu žetvu ječma započeće krajem juna.

"Žito u našoj porodici nismo sejali 10 godina i sad smo posejali i izgleda loše,a ječam je zato odličan i videćemo kako će sve biti do kraja", kaže ratar iz Dolova Dušan Vemić.

недеља, 20. април 2025.
13° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом