U Zrenjaninu i dalje problemi s pijaćom vodom

U Novoj godini, u Zrenjaninu - stari problemi. Obustavljena je isporuka prečišćene vode.

To je ista ona voda koja je tekla slavinama pre septembra meseca, dakle neprečišćena voda u kojoj se nalaze svi oni hemijski elementi zbog kojih je zabranjena, a prvenstveno se to odnosi na arsen. Ovo je dakle korak nazad u rešavanju problema vodosnabdevanje. Teško je naći sagovornika na ovu temu u gradu koji može da nam kaže šta će se sada događati. Ono što je iz lokalne samouprave poručeno ranije je da je dat rok od tri meseca investitoru Postrojenja da popravi kvalitet vode. To znači do marta, a nema odgovora šta će biti ako se to ne uradi u skladu sa ugovorom. Pominje se raskid ugovora. Na zalapljenim plakatima u gradu, iza kojih stoje političke partije, traži se odgovornost zbog nastale situacije, a organizacija "Građanski preokret" traži da se dopreme cisterne za snabdevanje vodom. Građani sa kojima smo razgovarali su najblaže rečeno razočarani, a građani toče vodu kai i pre na eko česmi na Bagljašu.

"Odluka je doneta iz razloga što Postrojenje od 2. septembra kada je preuzelo snabdevanje grada vodom nije uspelo da proizvede u potpunosti vodu sa Pravilnikom o higijenskoj ispravnosti vode za piće i iz tog razloga je ponovo snabdevanje preuzelo Javno komunalno preduzeće "Vodovod i kanalizacija". Ova odluka će ostati na snazi do momenta dok Postrojenje ne bude u stanju da proizvede vodu potrebnog kvaliteta i u skladu sa potpiasnim ugovorom sa nama", kaže Siniša Gajin, JKP "Vodovod i kanalizacija" Zrenjanin.

"Znači ustanove prevashodno moraju da dobiju vodu, deca nam idu u školu nose flašicu, siromašna deca sa vodom sa česme da ne bi bili drugačiji od ostalih. Bolnice nam nemaju vodu, nijedna ustanova. Znači smatramo da ako grad Zrenjanin nema cisterne, a pazite nije grad Zrenjanin država sama za sebe, valjda smo mi građani neke Vojvodine i neke Republike Srbije ako ima negde onda moraju da nam pozajme. Ovde je 130 000 ljudi životno ugroženo", ističe Dušan Kokot, "Građanski preokret".

U protekla 4 meseca su vršene analize vode na više lokacija u gradu. Problem je kako se moglo nezvanično saznati, nezadovoljavajuća boja i miris. Investitor Postrojenja "Sinerteh" koji pruža uslugu prečišćavanja vode se zvanično nije oglasio.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 07. август 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару