Читај ми!

Бојник: Дочек за прву трубу Гуче

Петнаестогодишњи Михаило Зећировић прва је труба 63. Сабора трубача у Гучи. У родном Бојнику локална самоуправа приредила је дочек за победника и оркестар Исидора Зећировића који у тренутку велике радости није заборавио краља трубе, од којег је све кренуло. И другу трубу освојио је Бојничанин, Мануел Аметовић.

Узбуђење не јењава, ни сан на очи неће. У рукама са неверицом златна труба о којој маштају много старији и искуснији трубачи. Чуда су могућа потврђује петнаестогодишњи Михаило Зећировић, прва труба Гуче. Кривац је отац Исидор који је имао веру у његову душу, без ње трубе нема.

"Док сам ја вежбао по целу ноћ и цео дан дошао је горе на спрат код мене и рекао ми ја верујем у тебе Михаило бићеш ти добар трубач. Ја сам тад заплакао и рекао хвала тата што верујеш у мене. - И поверење се исплатило? - Тако је. И мој сан се остварио", каже Михаило Зећировић, прва труба Гуче.

Из Гуче пред кућу Фејата Сејдића од којег је све кренуло. Плодоносно семе расејао је Фејат пусторечким крајем. Веровао је у младост, упорност и љубав према труби са којом се овде рађају. Узвраћа му се непресушним поштовањем. Дирлада се расула центром Бојника.

"На ова врата ми је покојни Фејат Сејдић дао писак за моју трубу и рекао да ја настављам традицију, каже мој Зоран је свирао са њим, Небојша ево и ти па да успеш и ти некад у животу", прича Исидор Зећировић, Михаилов отац.

Небојша Сејдић, унук Фејата Сејдића додаје: "Нисам сумњао у њих то су добри момци, добри су трубачи тако да хвала пуно што су свратили што су направили тај леп гест."

Уз прву трубу оркестру Исидора Зећировића и признање за најбољег басисту.

"Кад желиш да учиш, кад имаш труд, кад имаш вољу да свираш можеш боље да свираш, а до награде да стигнеш баш је тешко", сматра Никола Сејдић, најбољи басиста Гуче.

Понос и радост Бојничани не крију. За само пет година трећи пут прва труба дошла је у Бојник, расадник врхунских трубача, зашто не рећи и престоница трубе.

"Ретко која година је прошла да нисмо добили неку од важних награда. Ево и ове године смо добили три награде. Прва труба, друга труба и најбољи басиста", каже Дејан Стојановић, заменик председника Општине Бојник.

Сложни Зећировићи циљ имају. Кренути путем Сејдића и стићи до мајсторског писма. Имају га само Фејат и његов унук Небојша. Драгоценост у кући у којој са трубом у рукама стасава седма генерација.

среда, 07. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару