Brašno od žira i džem od ljubičica

Svetlana Divac, ekonomista iz Ivanja kraj Prijepolja, posle gubitka zaposlenja svoj hobi - poigravanje slatko-slanim ukusima u kuhinji - pretvorila je u unosan posao.

Svetlani su pored kreativnosti i originalnih ideja, bili dovoljni plodovi prirode.

Žir se prvo očisti, zatim skuva i samelje, objašnjava Svetlana:

„Dobijem brašno vrhunskog kvaliteta i ono je stvarno neprevaziđeno. Skuva se i kafa, s tim što ona ima malu gorčinu pa mora da se procedi kad se skuva, ali je fantastično."

Žir dodaje i u slatko od dunja. Slatko od tikve koju najviše koristi stavlja u gotovo svako jelo koje sprema. U zavisnosti šta nađe u prirodi, zimnicu priprema tokom čitave godine.

„U proleće ljubičica kreće, ja napravim džem od ljubičica, ona kreće prva u proleće, onda prestane ljubičica, ja odem u prirodu, nađem visibabu, korenje od visibaba i to isto koristim, isto tako pravim razne džemove od toga“, kaže Svetlana.

Na izložbenom stolu koji sprema za predstojeći „Festival hrane“ u Prijepolju u svakoj tegli džema, slatkog, flašici soka je različita biljka – ogrozd, drenjine, jorgovan, bagrem, ruža, tikvice kao ananas i zeleni paradajz kao slatko.

Uz supruga, Svetlanina desna ruka je sestra, Slađana Brajović, koja je i sama često zatečena njenim idejama:

„Pitam je, pa na šta će to da liči, ona kaže poslušaj mene, biće super i na kraju zaista bude tako.“

Svetlana dodaje da će uskoro ići da bere trnjine od kojih će napraviti džem i sok. Prvi put će probati da napravi i masline od trnjina. 

Sve što proizvede odmah i proda i to zahvaljujući prijateljskim preporukama, a nakon što joj je prijepoljski Forum žena dao vetar u leđa donacijom u opremi, Svetlana namerava da se okrene prodaji svojih proizvoda jedinstvenog ukusa preko interneta, ne zapostavljajući ni svoj deo briga oko stoke i na imanju, stalnoj inspiraciji.

Za Svetlanu u šali kažu da nema travke u njenoj okolini koja ne završi u njenim teglama i flašicama.

Broj komentara 0

Pošalji komentar

Uputstvo

Komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, neproverene optužbe, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo kakve vrste neće biti objavljeni. Govor mržnje je zabranjen na ovom portalu. Komentari se moraju odnositi na temu članka. Prednost će imati komentari gramatički i pravopisno ispravno napisani. Komentare pisane velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i kraćenja komentara koji će biti objavljeni. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu webdesk@rts.rs. Polja obeležena zvezdicom obavezno popunite.

Закључано: Откључајте повлачењем стрелице у десно ...
nedelja, 30. mart 2025.
15° C

Komentari

Da, ali...
Kako preživeti prva tri dana katastrofe u Srbiji, i za šta nas priprema EU
Dvojnik mog oca
Verovatno svako od nas ima svog dvojnika sa kojim deli i sličnu DNK
Nemogućnost tusiranja
Ne tuširate se svakog dana – ne stidite se, to je zdravo
Cestitke za uspeh
Da li ste znali da se najbolje gramofonske ručice proizvode u Srbiji
Re: Eh...
Leskovačka sprža – proizvod sa zaštićenim geografskim poreklom