Svinjsko meso skuplje i do 15 odsto

Dok otkupna cena tovljenika konstano varira, i poslednjih dana je u padu, cena svežeg mesa u prodavnicma je u porastu. U proseku, svinjetina je poskupela za 10 do15%.

Svinjski but je skuplji za oko pedeset dinara po kilogramu i u većini šabačkih mesara je sada 500 dinara. I u velikim marketima poskupele su sve vrste svinjskog mesa.

Povećana je cena svežeg mesa, ali ne i tovljenika u otkupu, tvrde stočari, koji su, kažu, navikli na nestablino tržište, i gubitke u proizvodnji.

"Cena svinja ide gore-dole, kao otkucaji srca, 20-30 dinara gore-dole ide, to je nešto. Na tržištu se čuda dešavaju", kaže Željko Milutinović, stočar iz Drenovca.

"Trgovci dižu cenu u prodavnicama, seljak od toga ništa ne dobija, i posle toga trgovci ne vraćaju cenu, tako da trpi potrošač, ona sitan i radnik trpi te udare, i stvara se pogrešna slika, da je seljaku dobro, da je seljak zaradio, nažalost, seljak sve manje zaradjuje, a sve više gubi", objašnjava Predrag Srdanović iz Odeljenja za poljoprivredu Šapca.

Zbog pojave svinjske kuge u Kini, povećana je cena svinjetine u Evropi, to je uticalo i na poskupljenje u Srbiji.

"Cena se ne formira u Srbiji, cena se formira na berzi koja je svakog četvrtka u Nemačkoj. Mi apsolutno nemamo nikakav uticaj, ni klaničari, ni trgovci, ni odgajivači. To je berzanska roba kao što je kukuruz i pšenica", kaže Ivan Mihailović, mesar.

Prosečan stanovnik Srbije, godišnje pojede oko 35 kilograma svinjskog mesa. Zbog porasta cene prasadi u Evropi, u narednom periodu očekuju se nova poskupljenja svinjetine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. април 2025.
13° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом