Ribnjaci u čačanskom kraju

U Gornjoj Atenici kod Čačka nekada je bilo dvadesetak vodenica. Sada na tim imanjima koriste prirodne potencijale i idealne uslove za uzgoj ribe, pa je ispod Ateničkog vrela poslednjih decenija sve više ribnjaka. Za mušterije ne brinu jer Čačani dolaze po svežu pastrmku, ali ipak zavise od kapaciteta reke i vremenskih uslova.

O uzgoju ribe Stojan Jozović nije puno znao kada je nedaleko od Ateničkog vrela počeo da gradi kuću za odmor. Zbog čiste reke i odličnih uslova za ribarstvo počeo je da gradi bazene, ali se, kaže, time još uvek bavi iz hobija.

 

''Može to da bude dobar posao, mada mi ne možemo da budemo konkurentni s ribom, jer recimo iz Bosne dolazi dosta jeftinija riba. Oni imaju premiju dve marke po kilu predate ribe. U samom startu su jeftiniji sto i nešto dinara'', kaže Stojan Jozović iz Atenice.

Njegove komšije duže su u tom poslu. Imaju više iskustva i veće ribnjake. U najboljim uslovima u jednom ribnjaku u Atenici kažu može da se proizvede do 5 tona ribe.

''Zavisi sve od količine vode, od godine, kakva godina. K'o i sve, k'o i svaki što kažu seljački posao kako zahteva, kako nanese godina, da li je kišna, da li je sušna, da li sve utiče na pastrmku, ako nema vode onda tako može da se se preživi, a da je neki veliki biznis, nije'', navodi Luka Stanišić.

Oni najuporniji žele da odu i korak dalje, da zbog pastrmke do Ateničkog vrela gosti stalno dolaze.

Milan Kovačević iz Atenice kaže da mušterije dolaze same, po preporuci: "Shvataju da je odlična riba i planiramo i restoran da otvorimo, da bi napravili priču slično Zlakusi. Zašto bi ljudi iz Čačka išli u ostale delove Srbije kad imamo ovakvo podneblje, imamo odlične uslove i prirodu i reku, da dolaze kod nas.''

U Atenici kažu posla ima za sve. Često se podržavaju i ne smatraju da su jedni drugima konkurencija.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. новембар 2024.
6° C

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње