Laparoskopska hirurgija u Opštoj bolnici u Valjevu

U Opštoj bolnici u Valjevu u toku je dvodnevna radionica iz laparoskopske hirurgije, kojoj prisustvuje poznati britanski stručnjak, profesor Amdžad Parvajz, vodeći instruktor u nacionalnom projektu „Lapserb". Valjevska bolnica ima ambiciju da bude sedmi instruktorski centar u Srbiji.

Dve složene operacije tumora kolona i rektuma laparoskopskom metodom u Opštoj bolnici u Valjevu uradio je tim hirurga iz Beograda, Pančeva i Valjeva. Primenu savremene, minimalno invazivne metode u hirurgiji uče od profesora Amdžada Parvaiza, sa britanskog Univerzitata u Pulu.

"Operacija debelog creva konvencionalnom metodom ima veliki rez i tako se otklanja kancer. Laparoskopskom metodom pravi se tri do četiri reza od pet do deset milimetara i postupak pratimo na ekranu u visokoj rezoluciji. Pacijent se brzo oporavlja uz manje bola, koplikacija i trauma. Kraće boravi u bolnici i brzo se vraća normalnom životu", kaže profesor Amdžad Parvaiz, glavni instruktor za kolorektalnu hirurgiju.

U aprilu prošle godine u Srbiji je započet projekat Ministarstva zdravlja, "Lapserb" u koji su uključene i bolnice u unutrašnjosti.

"Postoje određeni limiti kod primene ove metode, a to je veličina samog tumora. E, sad zalazimo u neku malo širu i dužu priču kako ne doći do tog stanja da ne može ova metoda da se primeni, a to je ona priča o prevenciji i ranom dijagnostikovanju same bolesti. U suštini do sada smo uspeli da primenimo metodu kod većine pacijenata", navodi Vladimir Jovanović, načelnik Odeljenja hirurgije Opšte bolnice Valjevo.

"Mi smo podigli procenat nekih 75% u Pančevu za manje od tri godine i ja sam siguran u Valjevu da će, takođe, udeo laporaskopske hirurgije zahvaljujući velikoj ambiciji i veštini mojih prijatelja i kolega ovde u Valjevu da dostigne i možda prestigne taj procenat", objašnjava dr Mladen Janjić, hirurg Opšte bolnice u Pančevu.

Valjevski hirurzi rade sa opremom starom osamnaest godina. Uskoro bi ztrebalo da bude nabavljen novi laporaskopski stub.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. април 2025.
9° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом