Kornišoni kikindskih povrtara na nemačkom tržištu

Već četiri godine traje saradnja nemačke kompanije "Maminger" sa kikindskim povrtarima. Inostrani partner zainteresovan je za kornišone i ove godine namerava da otkupi oko 320 tona ove kulture.

Zbog sigurnog otkupa, proizvodnja ove vrste krastvaca u Kikindi je povećana  na oko osam hektara, za razliku od prošle godine kada je bila zasnovana na pet hektara.

Dejan Ugrešić, poljoprivrednik iz Kikinde, ističe da ni ove godine nije bilo problema oko dobijanja repromaterijala, zaštite i svega ostalog.

"Uplata ide dinamikom dogovorenom ugovorom, tako da smo i ove godine jako zadovoljni sa saradnjom", dodaje Ugrešić.

Proizvodnja kornišona je uglavnom špalirska. Očekuje se rod od oko 40 tona po hektaru, zahvaljujući pogodnom vremenu bez puno kišnih dana, vlage i bolesti.

Nikola Filipović iz Udruženje poljoprivrednika "Banatska lenija", naglašava da im je osnovni cilj doći do kritičnog broja zasnovane  površine da bi investitor ovde uložio sredstva i otvorio otkupno mesto sa rashladnom komorom, vagom i transportom.

"To bi nam smanjilo troškove koje imamo i koje smo imali poslednjih nekoliko godina", smatra Filipović.

Na imanju Udruženja poljoprivrednika "Banatska lenija" na branju je svakodnevno angažovano desetak radnika.

Sedamnaestogodišnji Ervin Zakar kaže da je u berbi, pre svega, da bi naučio proizvodnju kornišona i eventualno, sutra započeo sopstvenu proizvodnju.

Krastavci se već drugu godinu zaredom odvoze na otkupno mesto u Senti što je ušteda na gorivu, jer se ranije rod predavao u udaljene Gospođince. Osim krastvaca kikindski povrtari na otvorenom uzgajaju i konzumnu papriku i paradajz. Očekuju da će sa nemačkim partnerom uskoro pronaći zajednički jezik oko izvoza i ovih kultura.

rts.kikinda@rts.rs
+381 230 439 745

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. април 2025.
23° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом