Daničin sir najbolji na Novosadskom sajmu

Danica Terzić iz Mokrina se više od trideset godina bavi proizvodnjom čuvenog rolovanog mokrinskog sira. Kvalitet njenih proizvoda potvrđen je brojnim priznanjima, a najveće je stiglo sa Novosadskog sajma u vidu diplome - šampion kvaliteta grupe proizvoda za rolovani lisnati sir "Natur".

Nisu samo Mika Antić, Raša Popov, borba gusana i tucanijada simboli Mokrina. Ovo severnobanatsko mesto nadomak Kikinde poznato je i po proizvodnji rolovanog sira. U Mokrinu ga pravi pedesetak žena, ali onaj koji pravi Danica Terzić je, kažu, najbolji.

Ne krijući tajnu pravljenja sira Danica objašnjava da ujutro pomuženo mleko sjedini s onim od uveče, podsiri ga i ugreje do 33 ili 34 stepena. Tad uspe sirište i kad se masa zgruša,  isecka je i iscedi surutku.

"Tad dobijem grudvu sira koja mora  odstojati jedno vreme  da bi bila spremna za kuvanje. Nakon kuvanja grudvu razvlačim po stolu", dodaje Danica.

Danica sir pravi sa praškom ili domaćom šunkom, sa višnjama, belim lukom, ljutom paprikom, ruskom salatom, crvenim biberom, odnosno sa svim što mušterija poželi. Njen specijalitet odavno je na trpezama i drugih kontinenata.

"Moj sir ide svugde, a najviše u Toronto. Svaki mesec dana od tamo dolazi neko od rođaka ili komšija, pa ponese po dvadeset - trideset kilograma", kaže Danica.

Ona napominje da od sira ne bi bilo ništa da suprug Savo ne odradi svoj deo posla.

Savo ističe  da mleko od koga prave sir potiče isključivo od njihovih deset krava.

"U svemu tome, moj zadatak je da nahranim i napojim krave, dok Danica radi sve oko sira", konstatuje Savo.

Danica dnevno proizvede oko 20 kilograma sira. Smatra da kad bi napravila i triput toliko imala bi mušterija, ali nema nameru da proširuje proizvodnju. Kaže, pravi taman onoliko koliko je potrebno za pristojan život i zadovoljstvo. Sve drugo bilo bi višak.

rts.kikinda@rts.rs
+381 230 439 745

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. април 2025.
13° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом