Blački voćari nezadovoljni cenama šljive

U blačkom kraju, gde je šljiva vodeća voćna vrsta, prošle jeseni osušeno je i za tržište pripremljeno preko petsto tona suvih šljiva koje, međutim, teško pronalaze put do kupaca. Vlasnici sušara kažu da je do sada prodat samo mali deo, pre svega zbog neodgovarajuće cene od samo jednog evra po kilogramu, koja je, kako tvrde, najniža od kako se šljiva suši i gotovo da ne obezbeđuje ni minimalnu zaradu.

Zahvaljujući novoizgrađenim sušarama i hladnjačama, Blačani su najveći deo prošlogodišnjeg roda šljiva preradili i pripremili za tršište. Zbog niske otkupne cene i slabog interesovanja kupaca, mnogi se već sada kaju što je nisu prodali sirovu, jer bi sada, kako kažu, drugi imali glavobolju oko prodaje, umesto njih.

"Ko hoće da da za evro može da proda preko toga teško. Niko neće da skladišti šljivu od izvoznika. Mi nismo složni kao recimo malinari. Daje svako kako se ko snađe, a oni svi love u mutnom", kaže Miroljub Petrović, proizvođač suvih šljiva iz Blaca.

I Srđan Milanović iz Višesela, koji je, nakon povratka iz Nemačke, prošle godine počeo sa preradom, kaže da do sada nije prodao ni kilogram suvih šljiva.

"Imam par interesenata koji se još verovatno oko cene i to kasni malo u svemu tome, ali to je zato što sam i prve sezone", kaže Srđan Milanović, proizvođač suvih šljiva iz Višesela.

Blački voćari i prerađivači, uprkos ovakvoj situaciji, ne gube nadu da bi u narednim mesecima moglo da dođe do povećanja tražnje i rasta prodajne cene.

"Najbolja cena tamo mart, maj, juni, juli ko ima petlju da čeka. Međutim svake godina sve teže", kaže Miroljub Petrović, proizvođač suvih šljiva iz Blaca.

U opštini Blace kažu da će nastaviti da pomažu izgradnju i opremanje preradnih kapaciteta, ali i podsticati udruživanje proizvođača i njihov zajednički nastup na tržištu.

"Mnogo lakše bi našli kupca i sigurno bi dobili mnogo bolju cenu na neku veću količinu, na neki standardni kvalitet", kaže Bojan Nikolić, opština Blace.

Sve češći problemi oko plasmana suve šljive u rinfuzu, prema rečima stručnjaka, primoraće domaće prerađivače da učine i  korak više u preradi, kako bi ona lakše našla put do kupaca.

rts.prokuplje@rts.rs
+381 27 329 108

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 22. април 2025.
17° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом