Читај ми!

Fabrika za preradu vode u Kikindi

Opština Kikinda našla se među osam lokalnih samouprava koje su, pod povoljnim uslovima, potpisale Sporazum sa Ministarstvom za regionalni razvoj i Nemačkom razvojnom bankom o izgradnji fabrike za preradu vode.

Na opštinskom sajtu Kikinđani redovno mogu videti izveštaj Zavoda za javno zdravlje o tome kakav je bio kvalitet vode iz Gradskog vodovoda u prethodnom mesecu. Opština Kikinda potpisala je Sporazum sa Ministarstvom za regionalni razvoj i Nemačkom razvojnom bankom o izgradnji fabrike za preradu vode.

Doktorka Sanja Brusin Beloš kaže da voda za piće u Kikindi ne odgovara Pravilniku o higijenskoj ispravnosti vode za piće u Kikindi iz više razloga.

"U vodi je povećan sadržaj organskih materija i amonijaka, što vodi daje žućkastu boju, a to znači da imamo sto posto hemijski neispravnu vodu", kaže ona.

I bez zvaničnog izveštaja Kikinđani dobro znaju kakvu vodu koriste. Građani kažu da je voda evidentno loša, da podseća na naftu, i  da nije čak ni za kupanje.

Jedino pravo rešenje je fabrika za preradu vode. Nosilac posla biće Javno-komunalno preduzeće kome će Nemačka razvojna banka odobriti kredit od šest miliona evra. Uz oproštenih 30 odsto, kredit će se vraćati sa grejs periodom od tri godine.

Direktor JKP "6. oktobar", Milan Karać kaže da će se tih 4,2 miliona evra vraćati petnaest godina uz minimalnu kamatu.

Predsednik kikindske opštine Savo Dobranić kaže da zatim sledi izrada studije izvodljivosti koju će, takođe, finansirati Nemačka banka, da se vidi postoji li tehnološko rešenje za dobijanje ispravne vode i da, ukoliko ono bude pozitivno, raspisaće se međunarodni tender, koji će definitivno pokazati vrednost investicije.

Fabrika za preradu vode u Kikindi treba da bude završena za tri do četiri godine, a za to vreme vršiće se obnova vodovodne mreže sredstvima lokalne samouprave i Fonda za kapitalna ulaganja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару