Читај ми!

Izbori u Podgorici i Kotoru – da li pada crnogorska vlada

Urednik portala Radio-televizije Crne Gore Marko Vešović rekao je za RTS da partije koje su na vlasti u Crnoj Gori nemaju većinu na juče održanim lokalnim izborima u Podgorici i Kotoru, ali da ni opozicija nema razloga za zadovoljstvo. Ističe da slede teški razgovori, ali ne očekuje destabilizaciju političke scene na republičkom nivou, kao ni veći uticaj DPS-a.

Da li je crnogorska vlada pala na lokalnim izborima u Podgorici i Kotoru? Jesu li vanredni izbori neminovni? Vraća li se DPS u vlast? 

Urednik portala Radio-televizije Crne Gore Marko Vešović rekao je da se nisu desila neka velika iznenađenja na jučerašnjim lokalnim izborima u Podgorici i Kotoru i da partije koje su na vlasti nemaju većinu, ali da ni opozicija nema razloga za zadovoljstvo jer imaju isti rezultat kao pre dve godine.

Prema njegovim rečima, slede teški razgovori između premijera Milojka Spajića, predsednika Jakova Milatovića, Andrije Mandića i Milana Kneževića.

Manja izlaznost, DPS na istom

"U tom političkom bloku treba tražiti konstituente za buduću lokalnu vlast. Izbori su prošli mirno, ali je bila mala izlaznost", rekao je Vešović.

Napravio je poređenje sa izborima održanim 2022. godine, kada je izlaznost bila preko 60 odsto, a juče samo 56,3.

"DPS je zadržao iste procente, ne vidim razloge za slavlje. Nisu napravili neki politički rezultat", ocenio je urednik portala RTCG i dodaje da ne veruje da koalicija oko predsednika Milatovića može da uđe u pregovore sa DPS-om.

Napomenuo je da su očekivanja građana bila drugačija nakon promena pre četiri godine, koje su bile istorijske, ali da je činjenica da svađe ostavljaju traga.

"Poruka birača vladajućim strankama je da se uozbilje ili mogu očekivati na sledećim izborima još gori rezultat. Ove svađe i neozbiljni potezi teraju birače i izazivaju apstinenciju glasača", rekao je Vešović.

"Ne očekujem ostavku Vlade"

Prema njegovom mišljenju, opozicija plasira tezu o nestabilnosti Vlade, ali Vlada ima dvotrećinsku većinu, kao i projektovano članstvo u EU 2028. godine i neophodna je stabilnost.

"Ne očekujem ostavku Vlade i premijera. Neće se to pojaviti na dnevnom redu. Očekuju se izbori i u Budvi u novembru", kaže Vešović.

Komentarišući udeo prosrpskih stranaka u vlasti, rekao je da su one dobile važna ministarstva i to se smatra ozbiljnim rezultatom. Očekuje njihov veći uticaj u vlasti, odnosno trend većeg uticaja Demokratskog fronta u narednoj vlasti.

Građani šalju poruku Jakovu Milatoviću

Postavlja se pitanje da li je lista koju je podržao predsednik države Jakov Milatović dobila dovoljno glasova da se može nadati opstanku u politici i van pokreta “Evropa sad”, iz kojeg je nedavno istupio i izazvao vanredne izbore u Podgorici.

Vešović smatra da je Milatović stranci doneo oko tri-četiri odsto glasova na sinoć održanim lokalnim izborima, što je "ozbiljna crvena linija".

"Građani ga upozoravaju da njegovo političko delovanje mora da se menja. Predsednik Milatović i premijer Spajić moraju tražiti forme saradnje. Jasno je da su u ličnom sukobu. To izaziva pažnju. Bez saradnje predsednika i premijera ne može biti pristupa EU", rekao je Vešović.

DPS mora da prođe kroz promene

Na pitanje da li je DPS dobio dovoljno glasova, urednik portala RTCG kaže da se desilo da je u finišu kampanje u prvi plan izbio Milo Đukanović i mogli su se čuti komentari da DPS vodi politiku kontinuiteta.

"Ne vidim da bilo ko s njim može da bude deo koalicije. DPS mora da prođe kroz promene i distanciranje od članova koji su kompromitovali stranku u proteklih 30 godina", zaključio je Vešović.

понедељак, 30. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи