Читај ми!

Hrvatska proglasila Mandića, Kneževića i Bečića personama non grata

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske proglasilo je personama non grata Andriju Mandića, predsednika Skupštine Crne Gore, Milana Kneževića, poslanika i Aleksu Bečića, potpredsednika Vlade Crne Gore. Stižu i reagovanja crnogorskih političara.

Hrvatsko Ministarstvo je danas je notom koja je upućena Ambasadi Crne Gore u Zagrebu, obavestilo Crnu Goru da su Mandić, Knežević i Bečić, nepoželjni u Hrvatskoj "zbog sistemskog delovanja na narušavanju dobrosusedskih odnosa sa Hrvatskom i kontinuiranog zloupotrebljavanja Hrvatske u unutrašnje političke svrhe".

"Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova žali što je većina u Skupštini Crne Gore odlučila zanemariti kontinuirane pozive Republike Hrvatske da ne povlači poteze koji bi se na negativan način mogli odraziti na naše bilateralne odnose i evropski put Crne Gore. U tom kontekstu, djelovanje spomenutih političkih zvaničnika posebno se izdvaja, a njihovo postupanje nikako se ne može smatrati dobronamjernim i dobrosusjedskim u odnosu na Republiku Hrvatsku niti je sukladno deklarisanom cilju članstva Crne Gore u Evropskoj uniji", piše u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Hrvatske.

Kako su naveli, dobrosusedski odnosi jedan su od ključnih elemenata procesa proširenja kao i procesa stabilizacije i pridruživanja te jedan od ključnih kriterijuma za ocenjivanje napretka u pristupnom procesu Crne Gore, skladno Pregovaračkom okviru Evropske unije za Crnu Goru.

"Hrvatska podržava evropsku Crnu Goru, podržava proces pristupanja Evropskoj uniji i zalagala se za napredak na evropskom putu Crne Gore. Republika Hrvatska očekuje da će se Crna Gora ponašati u skladu s evropskim vrijednostima i u evropskom duhu te da će svoje napore usmjeriti na daljnje ispunjavanje uslova i mjerila u pristupnom procesu", zaključuju iz hrvatskog ministarstva.

Reagovanje Mandića, Kneževića i Bečića 

Predsednik crnogorske Skupštine Andrija Mandić saopštio je da Crna Gora ostaje posvećena dobrosusedskim odnosima.

"Nijedan dobronamjerni čovjek nije mogao ni naslutiti da će se u 2024. godini moderna Hrvatska poistovjećivati sa Nezavisnom Državnom Hrvatskom na način što će na način što će liderima tri stranke zabraniti ulazak u Hrvatsku", poručio je Mandić.

Mandić je podsetio da je nakon usvajanja Rezolucije o Jasenovcu pozvao delegaciju Hrvatskog sabora da posjeti Crnu Goru.

"Taj taj poziv i daje stoji. Oni su naši prijatelji i ponovo ih pozivam u Crnu Goru da dođu. Želimo da razgovaramo i da otklonimo sve nedoumice", poručio je Mandić.

I predsednik Demokratske narodne partije Milan Knežević reagovao je na notu Hrvatske, porukom da "izgleda da su ustaše i nacisti pobedili".

"Znači moj đed Milan, po kome nosim ime zalud je poginuo na Đurđevdan 1945. oslobađajući Karlovac od ustaša i nacista. Izgleda su oni pobedili, a mi izgubili", napisao je Knežević na društvenim mrežama.

U post skriptumu, Knežević je u svom maniru dodao: "Ubiće me žena, propade nam rezervacija za Rovinj".

Lider Demokratske Crne Gore i potpredsednik Vlade Aleksa Bečić ocenio je da se na toj listi našao jer su poslanici stranke na čijem je čelu glasali za Rezoluciju o genocidu u sistemu logora Jasenovac, Dahau i Mauthauzen. 

Bečić kaže da se u svojim javnim nastupima nije bavio Hrvatskom, a nije ni poslanik. 

Ako dobro razume, kaže, Hrvatska ga je proglasila nepoželjnim, jer su poslanici partije čiji je predsednik glasali za Rezoluciju o genocidu u Jasenovcu. Mada, dodaje, ima još predsednika partija koje su glasale i članovi su Vlade, tako da kriterijuma očito da nema. Ima politike, kao i ranije u odlukama nekih drugih suseda, naveo je Bečić.

недеља, 08. септембар 2024.
21° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару