Читај ми!

Godišnjica zločina u Srebrenici

Komemoracijom u Potočarima i tradicionalnim "Maršom mira" danas se obeležava 29. godišnjica zločina u Srebrenici.

Komemoracijom nastradalim Bošnjacima, u Memorijalnom centru u Potočarima, obeležava se 29 godina od zločina u Srebrenici.

Tradicionalni "Marš mira", kojim se odaje počast srebreničkim žrtvama, održava se i ove godine.

Iz Policijske uprave Zvornik saopšteno je da se preduzimaju pojačane mere i radnje da bi skupovi najavljeni na području Srebrenice protekli mirno i bez incidenta, prenosi RTRS.

Haški tribunal za ratne zločine u bivšoj SFRJ i sudovi u BiH, Srbiji i Hrvatskoj do sada su osudili 47 osoba na više od 700 godina zatvora za, prema formulaciji Haškog tribunala, "genocid, zločine protiv čovečnosti i druge zločine počinjene u Srebrenici u julu 1995. godine".

Bivši komandant VRS Ratko Mladić je pred međunarodnim krivičnim sudom u Hagu pravosnažno osuđen na kaznu doživotnog zatvora, kao i nekadašnji predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić.

Evropski parlament je 2009. godine doneo Rezoluciju o Srebrenici, kojom je pozvao države članice EU i zemlje Zapadnog Balkana da obeležavaju 11. jul kao dan sećanja na zločin u Srebrenici.

U maju ove godine, Generalna skupština UN u Njujorku usvojila je rezoluciju o Srebrenici, čemu se u GS UN žestoko protivio Beograd. Rezolucija je usvojena sa 84 glasa "za", 19 "protiv" i 68 uzdržanih.

недеља, 08. септембар 2024.
21° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару