Veliki požar u Osijeku stavljen pod kontrolu – zapalila se uskladištena plastika, strahuje se od velikog zagađenja

Požar u krugu osječke kompanije “Drava internešenel“ stavljen pod kontrolu - 12 sati od izbijanja. Zapalila se plastika uskladištena na otvorenom, ali se vatra proširila i na proizvodni pogon. Na terenu sve raspoložive vatrogasne snage, bageri a vatra se gasi i uz pomoć robota. Izvučene hiljade litara zapaljive tečnosti. Lakše povređena dva vatrogasca. Zbog velikog dima i zagađenja, građani pozvani da ne izlaze napolje. Dim se vidi sa satelita i prešao je u BiH, kažu u Državnom hidrometeorološkom zavodu.

Do požara u krugu kompanije “Drava internešenel“, u osječkom naselju Brijest, došlo je oko 40 minuta posle ponoći, kada se zapalila uskladištena plastika u otvorenom delu fabrike.

Vatra se, međutim, proširila i na proizvodnu halu. Nadležni kažu da su na terenu sve raspoložive vatrogasne snage, kao i bageri gradskih preduzeća kojima se prave koridori za lakše savladavanje vatrene stihije.

"Požar gasi 50 vatrogasaca, uz osječku Javnu vatrogasnu službu, u gašenju su angažovana sva dobrovoljna vatrogasna društva s gradskog područja”, navode nadležni, a prenosi HRT.

Radnici su evakuisani, a zbog izloženosti vatrogasaca visokoj temperaturi nekoliko puta je intervenisala Hitna pomoć. Kako prenosi HRT, dva vatrogasca su lakše povređena.

“Požar je do sada, kad govorimo o području grada Osijeka, nezapamćenih razmera. Prema mojoj proceni, više od nekoliko hiljada kvadratnih metara. Gori plastika, dakle balirano skladištena plastika, bale su više od pet metara", rekao je šef gradskog Štaba za civilnu zaštitu Dragan Vulin.

Zamolio je sve građane Osijeka, ali i okolnih naselja i opština, da što manje borave napolju.

Prema podacima republičkog zavoda, vazduh u različitim delovima Osijeka je umereno zagađen, odnosno prihvatljiv. Toksikolozi pozivaju sve koji su bili u kontaktu sa dimom da se jave lekaru.

Građani su putem SMS poruka pozvani da, zbog velike količine dima i gasova, zatvore prozore i ne izlaze iz kuća.

Nastava u školama u Osijeku odvija se normalno, dok je obustavljena u mestima južno od grada zbog dima koji nanosi vetar.

Ivan Baboselac iz Državnog hidrometeorološkog zavoda kaže da se dim vidi i sa satelita, te da je prešao i u BiH, prenosi Indeks.

Procenjuje se da bi gašenje požara moglo da traje nekoliko dana.

Hrvatski mediji prenose da je ovo treći požar za 10 godina u kompaniji "Drina Internešenel".

недеља, 19. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара