Читај ми!

RAT U UKRAJINI

Napad na Poltavu – ima povređenih, 55.000 potrošača bez struje; Putin smenio četiri zamenika ministra odbrane

Rat u Ukrajini – 845. dan. Najmanje 22 osobe su povređene, a 55.000 potrošača ostalo je bez struje usled ruskog napada na region Poltave, saopštavaju ukrajinske regionalne vlasti. Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, u međuvremenu, izjavio je da članice Alijanse razgovaraju o razmeštanju više nuklearnog oružja. Sa druge strane, ruski predsednik Vladimir Putin smenio je četiri zamenika ministra odbrane.

Напад на Полтаву – има повређених, 55.000 потрошача без струје; Путин сменио четири заменика министра одбране Напад на Полтаву – има повређених, 55.000 потрошача без струје; Путин сменио четири заменика министра одбране

Borbe se vode gotovo duž cele linije fronta. Ruske snage su u prethodna 24 sata izvele seriju napada u Kijevskoj, Harkovskoj, Hersonskoj i Donjeckoj oblasti, tvrde ukrajinski zvaničnici.

Sa druge strane, Moskva navodi da je ruska vojska preuzela kontrolu nad naseljem Zagorno u oblasti Zaporožja. 

Dok su trajale borbe na frontu, u Švajcarskoj je usvajanjem zajedničke deklaracije završen dvodnevni mirovni samit o Ukrajini.

Deklaraciju, u kojoj se kaže da je teritorijalni integritet Ukrajine osnova za bilo kakav mirovni sporazum, potpisalo je više od 80 zemalja, među kojima i Srbija. Dokument, međutim, nisu potpisale zemlje BRIKS-a, kao ni Meksiko, Indonezija i Tajland.

Reagujući na usvajanje deklaracije, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da bi Moskva trebalo da se povuče sa ukrajinske teritorije da bi "već sutra počeli pregovori". Zelenski smatra da Rusija i njeno rukovodstvo ipak "nisu spremni za pravedan mir".

Aktuelna predsednica Evropske komisija Ursula fon der Lajen je, istovremeno, ukazala da će put ka miru u Ukrajini zahtevati strpljenje i odlučnost.

Za to vreme, iz Kremlja su saopštili da Moskva ne isključuje razgovore s Kijevom, ali traži garancije i uzimanje u obzir realnu situaciju na terenu.

Nastavlja se i isporuka pomoći saveznika Ukrajini. Norveška je najavila da će Ukrajini poslati 73 miliona dolara za obnovu energetske infrastrukture.

Premijer Kanade Džastin Trido najavio da njegova zemlja planira da u narednom periodu organizuje međunarodni skup ministara spoljnih poslova, posvećen žrtvama rata u Ukrajini.

уторак, 16. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару