Читај ми!

Руски ратни бродови пристали у Хавани под будним оком Вашингтона

Бродови руске морнарице пристали су у луку Хаване. САД и Куба су поводом тога рекли да бродови не представљају претњу, али су нашироко виђени као руска демонстрација силе док тензије расту због рата у Украјини.

Руски ратни бродови и подморница на нуклеарни погон упловили су у луку главног града Кубе, а амерички и кубански званичници су оценили да то не представља безбедносну претњу, преноси Ројтерс

Ипак, долазак руских војних бродова у Хавану тумачи се као демонстрација силе званичне Москве у тренутку пораста међународне напетости због рата у Украјини, саопшатава бристанска агенција.

Малобројни рибарски бродићи и знатижељни посматрачи стајали су дуж булевара Малекон поред обале у главном граду Кубе како би дочекали руске војне бродове који су упловљавали у луку поред тврђаве Моро старе 400 година.

Први су упловили танкерски брод "Академик Пашин", тегљач "Николај Чикер" и ратна фрегата док нуклеарна подморница на отвореном мору чека одобрење да уплови у луку Хавана.

Ратна фрегата и подморница, део поморске групе од четири руска ратна брода која су стигли до Кубе, учествовали су на поморским ракетним маневрима у Атлантском океану на путу ка карипској острвској држави, саопштило је руско министарство одбране претходног дана.

Раније је из Хаване саопштено да је оваква посета стандардна пракса од стране ратних бродова земаља пријатељски настројених према Куби.

Дугогодишњи савезник Русије је поздравила долазак бродова топовском ватром из луке, док су руске дипломате махале малим руским заставама и правиле "селфије".

Руски бродови на Хавани – претња или подсетник САД?

Кубанско министарство спољних послова саопштило је да руски бродови не носе нуклеарно наоружање, што су потврдили и званичници САД.

Подморница и фрегата носе хиперсоничне ракете "циркон", крстареће ракете "калибар" и противбродске ракете "оникс", саопштило је руско министарство.

"Пажљиво смо пратили путање бродова. Ниједан од руских ратних бродова или подморница нису представљали директну претњу САД", рекао је анонимни амерички званичник за Ројтерс.

Хавана је удаљена само 160 километара од Ки Веста, града у америчкој савезној држави Флориди у којем се налази база америчког ратног ваздухопловства.

Међутим, према речима Вилијама Леограндеа, професора на Америчком универзитету, тренутак руске посете Куби уприличен је док администрација председника Бајдена разматра колико далеко би требало ићи са пружањем подршке Украјини, сугерише више од "стандардне праксе".

"Посета руских ратних бродова је Путинов начин да подсети Бајдена да званична Москва може да представља изазов за званични Вашингтон и то у његовој сфери утицаја", рекао је Леогранде.

Долазак руских ратних бродова такође коинцидира са најгором социјалном и економском кризом на Куби у последњих неколико деценија, са несташицама хране, лекова и горива и растућим незадовољством грађана.

среда, 19. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије