Читај ми!

Policija upala u trezor NBS u Leposaviću; zamenik ombudsmana u Prištini: Nehumano postupanje prema uhapšenima

Zaposleni u privremenim opštinskim organima, PIO fondu, Kancelariji za Kosovo i Metohiju – i dalje, 14 dana od početka blokade, ne mogu na svoja radna mesta. Takozvana kosovska policija upala u trezor NBS u Leposaviću. Četvorici srpskih mladića, pritvorenih zbog navodnog napada na takozvanu kosovsku policiju, određen je kućni pritvor od mesec dana. Srbi su tokom njihovog saslušanja protestovali.

Blokada privremenih organa u opštinama na severu Kosova i Metohije traje od 30. avgusta.

Dokumentacija koju je takozvana kosovska policija zaplenila završila je u kosovskoj arhivskoj agenciji, u kojoj kažu da je reč o "značajnoj količini arhivske građe", javljaju prištinski mediji.

Inicijativa Srba sa Kosova i Metohije "Sloboda od straha” saopštila je da je uputila pismo na više adresa u evropskim institucijama zbog situacije u Pokrajini, i najavila da će nastaviti da ih šalje svakog dana "dok ne prestane nasilje.

U pismu su primaoce zamolili da preduzmu hitnu akciju da se "što pre zaustavi prisilno etničko čišćenje srpskog stanovništva sa njihovih ognjišta. Ukazuju da poslednjih 25 godina ništa nije urađeno da se stvore uslovi za bezbedan povratak 300.000 izbeglica iz 1999. i 2004.

Naprotiv, ističu, danas je i poslednji prostor gde su se Srbi osećali donekle sigurnima – Severna Mitrovica i okolna mesta – zauzet grubom silom uz teror. 

Srbi su juče protestovali ispred stanice policije, sa pištaljkama i transparentima "Policija Kurtilenda", "Pustite nam decu!", ”Vratite nam decu!".

Četvoricu srpkih mladića policajci su brutalno pretukli prilikom privođenja u Mitrovici, a tzv. kosovska policija tvrdi da je fizički napadnut i njen pripadnik, ali ne navodi kako je do tog napada došlo.

Mladićima je određen kućni pritvor od mesec dana.

Istog dana tužilaštvo u Prištini je objavilo optužnicu za slučaj Banjska – protiv 45 osoba. Tereti ih za navodni "terorizam", odnosno krivična dela "protiv ustavnog poretka i bezbednosti, finansiranje terorizma i pranje novca".

Glavni javni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Nenad Stefanović smatra da, sa stanovišta pravnog poretka Republike Srbije, optužnica privremenih institucija u Prištini nema nikakav značaj.

среда, 18. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи