Читај ми!

Miran protest Srba sa severa KiM zbog najave Prištine o otvaranju mosta na Ibru

Srbi sa severa Kosova i Metohije okupili su se na mirnom protestu povodom najava Prištine o otvaranju glavnog mosta na Ibru, između severne i južne Kosovske Mitrovice. Skup je održan na Trgu "Braće Milić" koji se nalazi u blizini mosta na Ibru u Kosovskoj Mitrovici.

Podizanjem ruku, svi prisutni na protestu u Kosovskoj Mitrvici, istakli su da su protiv otvaranja mosta na Ibru, zatvorenom za saobraćaj dve i po decenije, i poprištu posleratnog sukoba Albanaca i Srba u ovom gradu.

Decenijama nakon sukoba 1999 godine na mostu je zabaleženo preko hiljadu incidenata, među kojima na desetine oružanih.

Protest je počeo u 11 časova na Trgu Braće Milić intoniranjem himne Srbije "Bože pravde”.

Na početku protesta je rečeno da "Priština ponovo želi da otvori pandorinu kutiju stradanja srpskog naroda”.

Govornici, iz  svih struktura društva, poručili su da su protiv otvaranja mosta kako to vlasti u Prištini to najavljuju.

Nikola Kabašić, nekadašnji sudija Višeg suda u Kosovskoj Mitrovici istakao je da se Srbi ne osećaju bezbedno.

"Nije u našem interesu, ne osećamo se bezbedno. Kako može da se otvara most i da se priča o pomirenju? Nas niko ne miri. Sloboda kretanja postoji, to je lažni izgovor. Zašto slobode kretanja nema u Đakovici? Zašto naši ljudi ne mogu u Đakovicu na Zadušnice? Gde je tu sloboda kretanja? O kakvoj slobodi kretanja pričamo kad nas na svakih pet ili deset metara dočekuje patrola policije? Mi nismo za otvaranje mosta", rekao je Kabašić.

Prema njegovim rečima, o tome može samo da se govori u Briselu

"U sećanju Srba je i 13. februar 2000. godine, kada je više od 40.000 Albanaca iz južne Mitrovice pod nekakvim nazivom Marš mira htelo da zauzme i da upadne u severni, srpski deo grada", podsetila je Rada Komazec, direktorka lista “Jedinstvo” i dodala da je francuski Kfor sprečio taj upad. 

"Molimo vlast u Prištini da preispitaju svoje odluke, jer znamo da su oni naložili nelegalnim odbornicima u skupštini opštine Severna Mitrovica da donesu takvu odluku. Molim i međunarodnu zajednicu da zaustave pakleni plan Prištine, jer samo njih će da poslušaju", istakla je Rada Komazec.

Okupljeni u blizini glavnog mosta na Ibru, nosili su zastave Srbije i transparente na kojima piše: "Na mostu smo opstanak branili, sada branimo nestanak", "Kurti nisi nas sve proterao ima nas još", "Dok EU i SAD pišu saopštenja nas proteruju", "Ako Kurti otvori most, Kfor i Kvinta će biti odgovorni za sve".

Oko mosta su prisutnije jače snage policije i italijanskih karabinjera. 

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti oglasio se posle protesta rekavši da su oni završeni bez ikakvog incidenta. Naveo je da opština Severna Mitrovica, sutra organizuje sastanak i razgovor sa građanima.

Komanda Kfora ponovila je da odluka o otvaranju glavnog mosta u Kosovskoj Mitrovici treba da bude doneta u okviru dijaloga Beograda i Prištine u Biselu, i da njegovi pripadnici neće oklevati da reaguju ukoliko dođe do bilo kakve eskalacije.

Šef misije OEBS-a u Prištini Majkl Davenport poručio je da su zatvaranje pošta u opštinama na severu i "novi predlozi" iz Prištine da se otvori most na Ibru u Kosovskoj Mitrovici istakli hitnost povratka dijalogu.

петак, 09. август 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару