Читај ми!

Đurić: Očekujem borbu do poslednjeg trenutka u Njujorku

Velika i snažna borba traje u Njujorku, poručuje šef srpske diplomatije Marko Đurić i ističe da je u toku sastanak predsednika Vučića sa timom srpskih dilomata u Njujorku. Na sednici Generalne skupštine UN u četvrtak razmatraće se predlog rezolucije o Srebrenici.

Očekujem tešku borbu i borbu do poslednjeg trenutka, poručio je ministar spoljnih poslova Marko Đurić iz Njujorka gde je doputovao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

“Razmatramo državu po državu, ulažemo dodatne napore i sagledamo šta možemo da uradimo u ovih preostalih nešto više od 48 sati”, rekao je Đurić.

Ukazao je da je izvesno da će biti intenzivna diplomatska aktivnost i da će biti ozbiljna borba.

"Pritisak sa kojim se suočavamo ne samo mi, već i zemlje koje se izjašnjavaju o ovoj temi, je ogroman i toga treba da budemo svesni. Paralelno sa našim lobističkim naporima traju lobistički napori i pritisci zemalja koje su 20 puta jače, neke od njih i više od toga od Srbije", dodao je Đurić.

“Zemlje koje se izjašnjavaju, afričke, azijske i latinoameričke zemlje, suočavaju se bukvalno u pojedinim segmentima i u pojedinim situacijama i sa političkim ucenama. Međutim, ono što mogu da kažem, jeste da sav kredibilitet koji država Srbija ima i koji smo kroz decenije, i kroz Pokret nesvrstanih i kroz ekonomsku saradnju, ali i kroz principijalnu politiku po kojoj smo postali poznati, danas upotrebljavamo”, rekao je Đurić.

"Nemam sumnje da će delegacija Srbije učiniti sve što je moguće"

Očekujem tešku borbu i očekujem borbu do poslednjeg trenutka, ali nemam nikakve sumnje da će delegacija Srbije, predvođena predsednikom, učiniti apsolutno sve što je ljudski moguće, ulažući apsolutno sve od političkog, državnog kredibiliteta, da bismo izvukli najbolji mogući rezultat za Srbiju, poručio je šef srpske diplomatije.

“Pre mesec dana ovo je bila gotova, završena stvar. Niko nije ni očekivao da će se neko usuditi da se suprotstavi nečemu što je već bilo zacrtano unapred kao politička osuda Srbije, kao stvaranje jedne moralne stigme koju bi trebalo da nose ne samo sadašnje, već i, nažalost, buduće generacije i da praktično uz Holokaust, genocid u Ruandi, događaj u kojima su umrli milioni ljudi, ubijeni milioni ljudi i Srbi budu označeni praktično na posredan način kao odgovorni, kao moralno krivi pred savešću čovečanstva”, dodaje Đurić.

“Mi smo se suprotstavili toj vrsti nepravde, suprotstavili smo se pravljenju veštačke hijerarhije među žrtvama u kojoj i srpske i druge žrtve ne bi bila obeležene na odgovarajući način, a Srbiji bi bila zalepljena etiketa. Kosponzori rezolucije naročito nisu očekivali i nisu želeli scenario u kojem se mi ovako aktivno suprotstavljamo. Mislim da će to uroditi određenim plodom. Ne bih da dižem očekivanja preterano, ali sasvim sigurno da stvari ne prolaze i da neće proći na načine koje su autori ovih rezolucija zamislili”, naglasio je Đurić.

"Naša argumentacija je čvrsta"

Ponovio je da se sve države koje se izjašnjavaju suočavaju sa ogromnim pritiskom nekih od najrazvijenijih zapadnih zemalja.

“I razgovarati u takvim okolnostima nije ni malo jednostavno. Ali, opet, ponavljam, naša argumentacija je čvrsta. Mi se, boreći se za našu poziciju, borimo za regionalnu stabilnost, borimo se za dobre međuljudske odnose između naroda u našem regionu, protiv podela, protiv svađa, ali i protiv hijerarhije među žrtvama”, naveo je Đurić.

Na pitanje da li ćemo posle ovog glasanja imati više prijatelja ili više partnera u svetu, Đurić kaže da ćemo sasvim sigurno imati mnogo više onih koji nas poštuju zbog toga što nismo dozvolili da budemo zgaženi i zbog toga što smo podigli svoj glas za zaštitu naših interesa.

“A našu mrežu prijateljstva mi moramo da nastavimo da gradimo. Dakle, mi smo u poslu stvaranja mreže prijatelja i mreže onih koji razumeju poziciju Srbije. Ne samo po ovoj izuzetno teškoj temi, već i po mnogim drugim temama, to smo videli i kod Ekspa, gde je Srbija uspela da dobije domaćinstvo jednoj od najprestižnijih svetskih izložbi u konkurenciji sa nekim od najvećih sila sveta”, poručio je Đurić.

"Neko želi da svađa komšije i otvara stare rane"

Sutra nas očekuje desetine sastanaka, dodaje Đurić.

“U sredu nas očekuje još aktivnosti, ali sasvim sigurno da nas očekuje do samog poslednjeg trenutka intenzivna plejada poteza sa naše strane koji imaju za cilj da zaustave protivnike naše pozicije u nameri da Srbiji lupe ovaj sramni žig. Dakle, na našoj strani je iskrena i istinska želja da našu zemlju i naš narod dugoročno zaštitimo od jedne stigme”, naglasio je Đurić.

Istakao je da će po svaku cenu sačuvati Srbiju.

“I po svaku cenu ćemo se ovome suprotstavljati, a kakav god rezultat da bude na kraju ostaće zapisano da veliki deo čovečanstva nije podržao ovako nešto. I da je bilo i evropskih, i afričkih, i azijskih, i latinoameričkih zemalja koje to nisu podržale, da je bilo mnogo islamskih zemalja koje to nisu podržale, zato što ovo nije pitanje sukoba između nas i Bošnjaka i nije pitanje međunacionalnih odnosa. Neko želi da svađa komšije, neko želi da otvara stare rane. Mi ne želimo da im dozvolimo niti da nama lupaju stigmu, niti da destabilizuju naš region, niti da od Srbije prave krpu”, zaključio je Đurić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je uoči puta, sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, molebnu u Hramu Svetog Save na Vračaru. Vučić je od patrijarha Porfirija zatražio blagoslov da ide u Njujork da se bori za budućnost zemlje.

субота, 27. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару