Читај ми!

KPS upao i zatvorio ekspoziture Poštanske štedionice na severu Kosova i Metohije

Pripadnici tzv. kosovske policije sa puškama i pancirima upali su i zatvorili ekspoziture Poštanske štedionice u četiri srpske opštine na severu Kosova i Metohije, dok su građani u tom trenutku pokušavali da podignu penzije, socijalnu pomoć i druga primanja. Priveden je, pa pušten direktor Poštanske štedionice na KiM Igor Radić.

Koordinisana akcija tzv. kosovske policije i upadi u ekspoziture Poštanske štedionice počeli su istovremeno oko 15 sati u sve četiri opštine na severu Kosova.

Poreski inspektori i tzv. kosovska policija upali su u filijale Poštanske štedionice u Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku, blokirali ih, postavljajući žute trake na ulazu, radi, kako su objasnili, kontrole poslovanja.

U višečasovnoj akciji zatvoreno je svih pet filijala Poštanske štedionice, kao i Uprava za trezor Ministarstva finansija Vlade Srbije na severu KiM.

Ono što je od dokumentacije zatečeno, policija i inspektori su konfiskovali.

Policija je privela direktora filijale Banke Poštanske štedionice u Severnoj Mitrovici Igora Radića, pa ga potom pustila. U policiji je ispitivan i direktor trezora.

U tzv. kosovskoj policiji su medijima potvrdili da je akcija pokrenuta oko 15 časova nakon informacija o navodno nelegalnom poslovanju.

Zamenik komandira policije za region Sever Veton Eljšani rekao je da je akcija izvedena uz odobrenje tužioca, te da su proveravane prostorije Poštanske štedionice, zajedno sa poreskim inspektorima.

Sličnih akcija nije bilo u srpskim sredinama južno od Kosovske Mitrovice.

Vučević: Upadom u ekspoziture, Kurti pokazuje da je očajan

Premijer Srbije Miloš Vučević rekao je da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti upadom tzv. specijalne policije u ekspoziture Banke Poštanska štedionica u Leposaviću, Zvečanu i Severnoj Mitrovici pokazuje da je očajan, jer mu njegovi "ktitori" još uvek nisu omogućili ulazak tzv. Kosova u Savet Evrope.

Vučević je upitao međunarodnu zajednicu kome i zašto smeta Poštanska štedionica.

"Zbog čega su kosmetski Srbi jedina zajednica u Evropi koja ne može normalno da posluje? Imaju li oni pravo na plate i penzije ili je protiv njih sve dozvoljeno", upitao je Vučević, saopštio je njegov kabinet.

Vučević je dodao da međunarodna zajednica ''predugo i preblago (ne) reaguje na Kurtijeva nepočinstva", dodaje se u saopštenju.

Dačić: Kurti nastavlja sa terorom protiv srpskog naroda

Reagovao je i potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić koji je rekao da Kurti nastavlja sa terorom protiv srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, upadom policije u ekspoziture Poštanske štedionice.

"Dokle će više međunarodna zajednica tolerisati nasilje nad Srbima? Ili se to ne uklapa u kliše? Ako je hapšenje dinara deo politike Kurtija kojeg Zapad podržava, šta je sledeće? Hapšenje dinara, proterivanje i ubijanje Srba, zar to treba da dočekamo? Kurtiju ne vredi govoriti, ali ako se međunarodna zajednica ne dozove pameti, sve ovo vodi u nove sukobe na Balkanu sa nesagledivim posledicama“, izjavio je Dačić.

Petković: Upad KPS-a u ekspoziture PŠ pokušaj izazivanja nemira i haosa

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je da je upad kosovske policije u ekspoziture Poštanske štedionice i trezor na severu KiM eskalatorni potez Prištine koji za cilj ima izazivanje nemira i haosa i ukidanje srpskih institucija na severu KiM i da će o tome Beograd obavestiti sve međunarodne predstavnike.

"Ja ću se koliko sada čuti sa Miroslavom Lajčakom, zvaću i predstavnike Kvinte i obavestićemo sve na međunarodnoj sceni o kakvom bezakonju i teroru po nalogu premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija je ovde reč", rekao je Petković.

Petković je dodao da nije reč o nekom običnom eskalatornom potezu, već je reč o nasilnom napadu i na sam dijalog s obzirom na to da je pitanje dinara i rešavanje sudbine Poštanske štedionice postalo sastavni deo dijaloga.

"Prema informacijama koje trenutno imamo sa terena, kosovska policija je upala u sve prostorije, tamo i dalje protivpravno i nasilno drži zaposlene koji su se tu našli u trenutku upada u ekspoziture banke Poštanske štedionice. Jasno je da ovde nije reč o ukidanju dinara, već proterivanju srpskog naroda i gašenju srpskih institucija na severu Kosova i Metohije", rekao je Petković.

Dodao je da u trenutku upada kosovske policije u Banku Poštanska štedionica u ekspoziturama nije bilo dinara, te da i sa tačke gledišta Prištine nije bilo osnova za nasilni upad.

"Aljbin Kurti ne želi nikakav dogovor, niti rešenje koje bi išlo u prilog srpskom narodu na KiM. Sve vreme u Briselu, glavni pregovarač u dijalogu sa Beogradom Besnik Bisljimi je glumio da želi da se dogovori, da želi rešenje, ali je iz sastanka u sastanak odbijao sve naše predloge i ništa nije želeo da prihvati, čak i kad smo ponudili da isplaćujemo u evrima, čak i kad smo ponudili da formiramo novo privredno preduzeće", naglasio je Petković.

On je naglasio da u bankama Poštanske štedionice radi ukupno 89 osoba.

Petković je ocenio da je Bisljimi odbio sve predloge, jer je čekao trenutak kada će se završiti sastanak komiteta ministara u Savetu Evrope kako bi Priština krenula sa gašenjem srpskih institucija – u ovom slučaju Banke Poštanska štedionica, trezora Banke Poštanska štedionica i Pošta Srbije.

"Jasno vam je da taj čovek ne želi dijalog, ne želi rešenje, on samo želi da protera srpski narod sa prostora Kosova i Metohije", naglasio je Petković.

Srpska lista: Nastavlja se progon svega srpskog sa prostora KiM

Srpska lista saopštila je da se nastavlja progon svega srpskog sa prostora Kosova i Metohije, a u skladu sa naredbom i planom premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija.

"Nasilni upad u prostorije Poštanske štedionice i maltretiranje zaposlenih, od strane do zuba naoružanih parapolicijskih Kurtijevih falangi je odgovor na pozive Srba, Beograda i međunarodne zajednice za mir, a ujedno i početak predizborne kampanje Kurtijevog Samoopredeljenja za vanredne parlamentarne izbore", navodi se u saopštenju Srpske liste.

Tokom sprovođenja ove nelegalne antisrpske nasilne akcije, kako dodaju iz Srpske liste, "Kurtijeve falange" bile su raspoređene na ulicama svih opština na severu i u neposrednoj blizini škola i vrtića u kojima se odvijala nastava.

среда, 26. јун 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару