Читај ми!

Ambasador Ukrajine za RTS: Ne menjamo stav o KiM, voleli bismo da Srbija uskladi spoljnu politiku sa EU

Ambasador Ukrajine u Srbiji Volodimir Tolkač rekao je za RTS da se mnogo građana pridružilo "Maršu solidarnosti sa Ukrajinom" u Beogradu, da je to bilo veliko iznenađenje za njega, kao i da je to ostavilo odličan utisak za budućnost. Navodi da je Ukrajina zahvalna Srbiji na pruženoj pomoći, kao i da Kijev ostaje pri principijelnom stavu da neće priznati nezavisnost Kosova.

 U Kijevu su obeležene dve godine rata u Ukrajini, a podrška ovoj zemlji stiže i iz Beograda u kojem je održan "Marš solidarnosti" i otvorena izložba fotografija u EU centru. Marš je predvodio ambasador Ukrajine Volodimir Tolkač.

“Mi smo organizovali ovaj marš i zamolili građane i diplomatsku zajednicu da nam se pridruže. Mnogo srpskih građana se pridružilo ovom maršu i to je bilo veliko iznenađenje za mene, za nas. To nam je ostavilo odličan utisak za budućnost“, rekao je ambasador Tolkač za RTS.

Tolkač je poručio da mora da se očuva mir, kao i značenje te reči.

“Mislim da naše inicijative, inicijative našeg predsednika da se započnu razgovori o njegovoj mirovnoj formuli, su danas veoma važne jer u svetu se dešavaju velike promene, a mi moramo da zaštitimo mir u svetu“, naveo je Toljač.

Ukazuje da je u toku najveći rat još od Drugog svetskog rata, kao i da to pokazuje da mora da se razgovara o mehanizmima zaštite.

Principijelan stav Kijeva kada je reč o KiM

Ističe da je stav Ukrajine kada je reč o samoproglašenoj nezavisnosti Kosova nepromenjen.

"Od početka smo podržavali Srbiju. Politički gledano, podrška se videla od početka, još 1999. smo pokušali da započnemo razgovore između Miloševića i zemalja Zapada, pre svega sa NATO-om kako da se zaustavi bombardovanje te godine. Naš ministar spoljnih poslova je tada bio ovde i pokušao je da dovede do toga. Mi smo poslali vojnike na Kosovo i tokom 20 godina smo pokušavali da štitimo Srbe u Štrpcu. Mi smo to činili pre početka ovog rata u Ukrajini i sada su ti vojnici povučeni sa Kosova i u Ukrajini su", rekao je Tolkač. 

Ambasador Ukrajine je naveo i da ne žele da krše principe.

“Nekad nas naši građani pitaju zašto podržavamo Srbiju, a ne Kosovo jer Kosovo podržava Ukrajinu, a Srbija ne, mi kažemo da nije problem razlika, već stvar principa. Moramo da sačučavamo principe međunarodnog prava“, rekao je Tolkač.

Zahvalni na humanitarnoj podršci

Ambasador Ukrajine je naglasio da ceni podršku Srbije, kao i da bi cenili kada bi Srbija pokušala da se priključi spoljnoj politici EU i sankcijama protiv Rusije.

“Danas smo razgovarali sa premijerkom Anom Brnabić i sa kolegama iz drugih zemalja o humanitarnoj podršci i mi to veoma cenimo. Veoma cenimo zalaganje vaše vlade da pruži podršku našim građanima koji borave ovde u Srbiji. Takođe bismo cenili kada bi Srbija pokušala da se priključi spoljnoj politici Evropske unije i sankcijama protiv Rusije, ali to je pre svega vaša odluka. To vi morate da odlučite, a ne mi umesto vas, a mi bismo to veoma cenili“, zaključio je Tolkač.

уторак, 23. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару