Читај ми!

Vučić: Nadam se da će pre kraja godine Makron posetiti Srbiju

Predsednik Aleksandar Vučić, koji prisustvuje Pariskom mirovnom forumu, rekao je da će večeras imati "jedan na jedan" sastanak sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom. Uputiću poziv Makronu da u najkraćem periodu poseti Srbiju, poručuje Vučić. Kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, ističe da ne veruje da će biti ikakvog napretka dok god je Aljbin Kurti na čelu privremenih prištinskih institucija.

Predsednik Vučić je istakao da je na marginama Pariskog mirovnog foruma imao dug razgovor sa belgijskim premijerom Aleksandrom de Kroom.

"Od 1. januara Belgija postaje predsedavajuća Evropske unije. Bio je dug razgovor, neočekivano dug. Razgovarali smo u izveštaju Evropske komisije, konstatovali napredak Srbije u skoro svim oblastima. Nigde nije bilo nazadovanja", rekao je Vučić novinarima u Parizu.

Ukazao je na to da su razgovarali i o Kosovu i Metohiji i svemu što se zbiva u južnoj srpskoj pokrajini, ali i svemu što je pred nama.

"Razgovarali smo o bilateralnim odnosima, o dolasku belgijskih kompanija u Srbiju, njihovom poslovanju, daljem investiranju. Zamolio sam Aleksandra de Kroa, zato što on zbog unutrašnjih stvari prošli put nije došao u Beograd kada su došli Rute i Betel, dakle kada je trebala trojka Beneluksa da dođe“, naglasio je Vučić.

Naveo je da sa Belgijom imamo već blizu milijardu evra trgovinske razmene, tačnije 936 miliona evra, što je, kako kaže, istorijski maksimum.

"Verujem da u godinama koje su pred nama to može da bude na još višem nivou. Belgija je iz mnogo razloga važna za Srbiju i razgovarali smo o svim regionalnim pitanjima i o mnogim drugim važnim stvarima", dodao je Vučić.

"Očekujem Makrona u Srbiji"

Posle toga, navodi, prisustvovao je početku Pariskog mirovnog foruma.

"Razgovarao sam posebno sa predsednikom Gane, za nas je to izuzetno značajno, ministrom spoljnih poslova Bahreina, razgovarao sa gotovo svim regionalnim liderima. Kratko u dva navrata sa predsednikom Makronom", rekao je Vučić.

Najavio je da će sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom večeras u Jelisejskoj palati imati sastanak "jedan na jedan".

Posle toga, dodaje, očekuje ga još važnih aktivnosti, kao i večera sa regionalnim i svetskim liderima.

"Uputiću poziv predsedniku Makronu da u najkraćem periodu poseti Srbiju. Ja ga očekujem. Može da se dogodi da već pre kraja godine vidimo Makrona u Beogradu, u Srbiji. Nadam se tome", poručuje Vučić.

"Dok je Kurti na vlasti nema napretka u dijalogu Beograda i Prištine"

Predsednik Vučić rekao je da će jedna od tema večerašnjeg razgovora u Parizu biti dijalog Beograda i Prištine, ali da ne veruje da će tu biti ikakvog napretka dok god je na čelu privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti.

"I nema velike filozofije, mislim da je svima njima sad jasno na Zapadu, da Kurti uopšte ne želi da formira Zajednicu srpskih opština, da ne želi nikakav napredak u dijalogu, a da su sve ostalo bili balkanski trikovi koji mogu da upale jedan put ili dva puta, ali dugoročno svakako ne", rekao je Vučić odgovarajući na pitanje novinara da li će u Parizu biti reči o dijalogu Beograda i Prištine.

Dodao je da je za Beograd važno da se sačuvaju mir i životi Srba na Kosovu i Metohiji.

"Ne verujem da će doći do bilo kakvog ozbiljnijeg napretka, posebno ne do formiranja ZSO, dok je na vlasti u Prištini Kurti. Da stvari potpuno jasno i čisto postavimo onakve kakve jesu", rekao je predsednik.

Na pitanje da li bi moglo da dođe do sastanka sa Kurtijem, Vučić je rekao da ne planira takav sastanak i da ne bi ni znao o čemu da razgovara sa njim.

Ukazao je i da ga čudi sastanak predstavnika BiH sa Kurtijem.

"On je birao sa kojim predstavnicima Bosne i Hercegovine će da se sastane. Čudno da su oni to prihvatili. Pa se onda pitam kakvi su to dvostruki aršini, licemerni pristupi rešavanju problema na prostoru bivše Jugoslavije, gde negde priznajete teritorijalni integritet i tražite da se poštuje teritorijalni integritet. A s druge strane, onome od koga tražite da poštuje teritorijalni integritet, integritet njegove zemlje ne priznajete. Ali dobro, valjda je i to dobro za nas da znamo gde smo, da znamo sa kim imamo posla", poručio je Vučić.

"Pokrenuta tema da se nekim zemljama dozvole više stope deficita"

Predsednik Vučić kaže da je na Pariskom mirovnom forumu pokrenuta veoma važna tema da se pojedinim zemljama dozvole i nešto više stope deficita ako imaju dovoljno deviznih rezervi, kako bi se obezbedio brži rast, i naglasio da bi to bilo veoma važno i za Srbiju.

"Pokrenuta je prvi put tema kako da se ponekad nekim zemljama dozvoli nešto viša stopa deficita, ukoliko imaju dovoljno deviznih rezervi kao uspavanog kapitala, kojim bi to mogli da pokriju", rekao je Vučić.

"Kada bi tako nešto bilo dozvoljeno, to bi za Srbiju bilo čudesno", istakao je Vučić.

Kako je rekao, to bi značilo mnogo brži rast i ubrzanije stvaranje uslova za neuporedivo viši životni standard nego što je to slučaj bio do danas, naveo je Vučić.

Dodao je da Srbija ima 24 milijarde evra deviznih rezervi. Naravno da to ojačava našu valutu i ekonomiju, naglasio je Vučić i dodao da je važno i to što Srbija ima tako dugo stabilan kurs dinara.

Ukazao je da je to jedna od dve važne stvari koje su pokrenute danas u Parizu kada je reč o ekonomiji i dodao da se druga tema tiče omogućavanja povoljnijih finansijskih instrumenata za zemlje u razvoju.

"Kad afričkim zemljama kažu da će morati da odustanu od dela eksploatacije svojih gasnih i naftnih resursa zbog klimatskih promena i svega drugog, sad se postavilo pitanje oko novca – kako će da dobiju taj novac. Važno je to što je rekla i direktorka MMF-a Kristalina Georgijeva, ali i šta su predstavnici azijskih finansijskih institucija govorili, a to je da će morati da se obezbede finansijski instrumenti koji neće više da budu do 15 godina, već i do 30 i 40 godina", rekao je Vučić.

Poručio je da će, kada se otvori ta priča, to biti posebno važno za zemlje u razvoju.

Napomenuo je da su svi mogli da primete da je glavni fokus foruma bio na izraelsko-palestinskom sukobu i da je konferencija o Gazi bila posećenija čak i od "velikog mirovnog foruma".

субота, 27. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару