Читај ми!

Вучић за РТС: Макрон зна шта је то што Београд неће променити када је реч о КиМ, али жели да види да се ствари решавају

Председник Александар Вучић рекао је у интервјуу за РТС из Париза да Србија остаје на свом европском путу, да чува своје виталне националне интересе, али и брине о својим пријатељима. Поводом вечерашњег састанка са француским колегом Емануелом Макроном, Вучић је рекао да очекује добар, садржајан, важан разговор за Србију и истакао да је француски председник са њим разговарао у тренутку када је Србија, после Бањске, била суочена са салвом напада. Знам да он неће да промени свој став када је реч о КиМ, али и Макрон зна шта је то што Београд неће да промени, навео је Вучић.

У Паризу је одржан шести форум о миру, a тема, као и сваке године, јесте одговор на највеће изазове у овом тренутку који су пред човечанством. Ове године назив форума био је Проналажење заједничких основа у свету ривалства и подела, а на форуму је учествовао и председник Србије, Александар Вучић.

Председник Вучић је у интервјуу за РТС рекао да се последње две године много тога променило у свету и да су промене много брже него што су биле пре три или четири деценије.

"Живимо неупоредиво брже и зато су овакви форуми важни, да би могле ствари да се анализирају, да се поставе ствари за будућност и да видимо где ћемо сви заједно да будемо", рекао је Вучић.

Говорећи о преузимању доминације у свету, Вучић је рекао да сада "сви бацају своје карте на Африку".

"Америка и Кина расту много брже него Европа. Сви сад бацају своје карте на Африку и велика је борба за Африку између пет сила. То су Америка, Кина, Европа, у којој је највише заинтересована Француска, али и Немачка све више због сировина и не само због Намибије, некадашње колоније, већ због сировина и много чега другог. Али и Турска као регионална сила и Русија, која и својим војним присуством, али и додатним економским присуством такође покушава да заузме своје место у Африци", рекао је Вучић

Указује да велика битка за нову поделу света тек предстоји.

"И зато су овакви сусрети увек важни и увек је добро да сте на њима да сазнате, да видите, да поставите своју земљу на право место, да је позиционирате добро, да разговарате са свима, да стекнете поштовање и да увек научите нешто ново", истакао је Вучић.

Фокус међународне заједнице на Гази

Фокус међународне заједнице последњих месец дана је на Гази. На питање да ли је форум у Паризу понудио неко решење, Вучић је рекао да не мисли да било ко може да понуди решење, јер мора да се има сагласност обе стране.

Подсетио је да је Србија одмах осудила терористички упад Хамаса, али и да је поручила да је против убијања цивила и деце.

"Јасно смо осудили терористички упад Хамаса на почетку. Јасно смо рекли да смо против убијања цивила и деце, али нама су пријатељи и једни и други, чуваћемо пријатељство и са једнима и са другима. То је политика Србије", поручио је Вучић.

Са премијером Белгије и о Косову и Метохији

Уочи почетка форума, поред сусрета са бројним званичницима, председник Вучић је имао билатерални састанак са белгијским премијером Александром де Кроом.

"Са Александром де Кроом сам разговарао о свим важним питањима билатералним између Белгије и Србије, о Косову и Метохији и о томе како да се настави дијалог, шта је то што мислимо да може да се уради. Разговарали смо и о извештају Европске комисије. Он је очекивао ваљда да ћу да се жалим, или да ћу да кукам, пошто сви лидери када дођу кажу 'није фер према нама ово', ма фер је све, осим што нисмо сагласни око односа према Косову и Метохији", рекао је Вучић.

Рекао је да је забележен напредак у свим областима, негде ограничен, а негде пуни напредак.

"Мени је посебно драго због бројних лажи изнетих у јавности, да смо добили добре оцене и добре похвале за усвојене законе у области медија и свега другог, јер неки људи би стално да приказују Србију као недемократску земљу, при томе користећи права каква нико други ни у једној другој земљи нема. Мислим да и те ствари полако долазе на видело", навео је Вучић додајући да се нада да ће белгијски премијер посетити Србију у марту или априлу.

Разговор са Макроном у четири ока

Председник Вучић је најавио да ће вечерас разговарати у четири ока са француским председником Емануелом Макроном, о којем ће више информација јавности дати сутра.

"Очекујем добар, садржајан, важан разговор за Србију. Не заборавите да смо ми у Гранади дуго разговарали и ја то нећу заборавити председнику Макрону, у једном тешком тренутку за Србију када смо били притиснути са свих страна. Председник Макрон је тада издвојио сат времена да разговара са нама и није му то био проблем. То је било непосредно после Бањске, када се очекивала салва напада. Мислим да Србија мора то да поштује и да такав однос покаже према француском председнику. Надам се да ћемо моћи да га угостимо ускоро у Београду", рекао је Вучић.

Указао је да је пред нама много уговора са њима, а навео је и да нам је француска страна спасили ситуацију око аеродрома и да је то "најбољи уговор који смо направили".

"Само се сетите како је (аеродром) изгледао пре десет година. Само погледајте онај стари контролни торањ који дан данас стоји, а који је ружнији од оног у Тивту и погледајте овај нови велелепни, а да не причамо о згради и о свему другом. Имамо много ствари од војно-техничке сарадње до инвестиција, до фабрика, до свега другог о чему да разговарамо. Тако да много се радујем сусрету са председником Француске", рекао је Вучић.

На питање шта очекује од дела разговора који се односи на решавање питања Косова и Метохије, Вучић је рекао да зна да Макрон неће да промени свој став по том питању, али и да француски председник зна шта је то што Београд неће да промени.

"Гледамо како да направимо неке ствари које су добре за очување мира и стабилности, а које не штете нашим виталним националним интересима, које такође погодују и Француској, да буде сигурна да неће имати ново жариште и да се ствари полако решавају", навео је председник Вучић.

"Чувамо пријатељства, али и гледамо шта можемо да извучемо за Србију"

Рекао је да је сигурно да нико са Западног Балкана у наредне две године неће ући у ЕУ, али да нас до тога чека много потеза.

"Можемо ли да будемо део јединственог економског тржишта? Можемо ли, коначно, што нам је важно за наше камионе, да добијемо ту зелену линију, да пролазе, а не да на свакој граници губе по 20 сати? Можемо ли ми у региону да се повежемо, Да нам камиони не стоје на границама? Тиме ћемо да уштедимо 7, 10, 15 одсто укупних операционалних трошкова. Дајте да видимо да разговорамо о стварима које су прагматичне, које могу нашим људима да олакшају живот, које могу да повећају наш животни стандард, док не дође тај тренутак када расположење у Европи буде другачије по питању евроинтеграција", навео је Вучић.

Додао је и да све то зависи од односа са Приштином, али и указао да је знао да после Бањске неће бити санкција против Србије.

"Иако су и данима и недељама најављивали, ја сам био у праву. Али ја знам и снагу Србије. И знам колико поштовања имамо. И знам како можемо да се изборимо за своје интересе. Зато да ми гурамо своје, да будемо на европском путу, чувамо своје националне интересе, увек и у сваком тренутку. Бринемо и о својим другим пријатељима, традиционалним, дакле, и не окрећемо леђа у тешком тренутку, али истовремено гледамо шта је то што можемо да добијемо и извучемо за Србију. То је једина могућа политика. И како једна релативно мала земља на ветрометини, са тако великим проблемом као што је Косово и Метохија које носи на својим леђима, истовремено уз немало проблема у региону и уз недобронамерну критику многих који би желели неупоредиво слабију Србију, мора да опстане. Може да опстане. И може успешно да се бори за своје интересе", навео је Вучић.

Јуче је амерички амбасадор у Приштини поново затражио хитно формирање Заједнице српских општина, али у складу са уставом Косова, што је у разговору за РТС прокоментарисао и председник Вучић.

"Ја бих само рекао што је баби Мило, то јој се и снило. Али бих додао још нешто – ако је нешто у складу са уставом такозваног Косова, а што смо ми о томе преговарали у Бриселу? Што уопште преговарамо? То значи да то Срби могу данас да оснују, ако је у складу са уставом Косова, нико то не може да им забрани. Па што смо преговарали? Па што смо потписивали оно што је било? Него да се ја вратим на онај први део мог одговора што је баби Мило, то јој се и снило", поручио је председник Вучић.

субота, 22. јун 2024.
35° C

Коментари

Izbor
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
А фудбал?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?