Читај ми!

Odalović: Kurti se igra vatrom, Evropa na odmoru, Beogradu ne odgovara prazan hod

Predsednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica Veljko Odalović kaže da su potezi Aljbina Kurtija igranje požarom koji se može zapaliti. Evropa je na odmoru i ćuti, ali Beogradu ne odgovara prazan hod, već su potrebne aktivnosti po pitanju severa Kosova i Metohije, deeskalacije i pripreme za izbore, kako je to dogovoreno.

Prošlo je nekoliko dana, ali poseta premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija Severnoj Makedoniji, mimo zvaničnih protokola, uz simbole "velike Albanije", i dalje je tema o kojoj se govori u celom regionu.

Veljko Odalović, predsednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica, rekao je u Jutarnjem programu da su to stvari koje moraju biti sankcionisane, jer je nedopustivo da se na teritoriji suverene države dešavaju takve stvari i da onda nema reakcije.

"Način na koji je Aljbin Kurti došao, razlog zbog kojeg je bio, šta je tamo radio, jeste nešto što je opasno igranje jednim požarom koji se može zapaliti na tom prostoru", upozorio je Odalović.

Kurti, ukazuje Odalović, pokušava da se predstavi i liderom Albanaca i na jugu centralne Srbije, u opštinama Preševo i Bujanovac.

"Evropa je na odmoru i ćuti. To što je na odmoru nama ne odgovara, prazan hod u kojem bi trebalo aktivnosti da se dešavaju po pitanju severa Kosova i Metohije, deeskalacije i pripreme za izbore, kako je to dogovoreno, ali to što čujemo ne valja. Jer očigledno je da ovakve stvari moraju da naiđu na osudu, jer ovo je opasna situacija, ovo je igranje vatrom", ocenjuje Odalović.

Odalović smatra da Kurti računa da će vreme učiniti sve, da će Srbi pod terorom koji on vrši, institucionalnim terorom, da odustanu i da će polako da napuštaju Kosovo i Metohiju.

"On hoće da uništi i unizi Briselski sporazum, kao što za njih ne postoji Rezolucija 1244. Za nas, međunarodna dokumenta su svetinja. Mi se nadamo da će se dozvati pameti i Evropa, da će se dozvati pameti i da će početi da poštuju ono što su oni doneli", poručio je Odalović.

среда, 19. јун 2024.
34° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије