Читај ми!

Uhapšen Srbin u okolini Gračanice; Priština promenila odluku - na KiM mogu da uđu kamioni koji prevoze stranu robu

Još jedno hapšenje na severu Kosova i Metohije. Uhapšen je Dragiša Milenković iz okoline Gračanice pod optužbom za ratne zločine, potvrdila je za RTS porodica uhapšenog. U znak protesta, meštani su blokirali magistralni put Priština–Gnjilane. Vozači kamiona koji osam dana stoje na prelazima ka KiM nakratko su blokirali put svim vozilima u znak protesta.

Situacija na administrativnim punktovima se pogoršava – blokiran je prelaz svim teretnim kamionima. To su učinili vozači kamiona sa srpskim tablicama u znak protesta što nedelju dana ne mogu da uđu na Kosovo i Metohiju, dok im se roba kvari i prolaze rokovi isporuke, zbog čega imaju milionske štete.

Kažu da je oko 700 kamiona na parkinzima od Kraljeva do Jarinja. Pozivaju Prištinu da im omogući prolaz i poručuju da ih politika ne zanima, kao ni to koje tablice su na kamionima. Aljbin Kurti odgovara – mere na prelazima nisu trgovinske, donete su zbog hapšenja kosovskih policajaca.

Urošu Vukašinoviću, koji je juče uhapšen u Leposaviću, sud u Južnoj Mitrovici odredio je pritvor od 30 dana, potvrdio advokat Nebojša Vlajić.

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak kaže da je veoma zabrinut stanjem na severu Kosova i Metohije, da je ovaj trenutak važan i kritičan i da je deeskalacija neophodna. Kosovsko pitanje mora da se reši do kraja godine, jer u 2024. godini Kosovo neće biti u centru pažnje, poručuje Lajčak. 

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar rekao je da kriza na severu Kosova i Metohije ima potencijal da preraste u međunarodni i regionalni konflikt i da SAD u potpunosti podržavaju napore Evropske unije da tu krizu razreši. Eskobar kaže i da trojica uhapšenih kosovskih policajaca treba odmah da budu puštena na slobodu.

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je da su trojica uhapšenih kosovskih policajaca kidnapovana, kao i da je "Srbija 14. juna izvršila agresiju".

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković oštro je demantovao tvrdnje da su prištinski policajci uhapšeni na teritoriji Kosova i Metohije. Kidnapovanja nije bilo, dodaje Petković. MUP Srbije odgovorio na sve tačke upita Euleksa povodom hapšenja prištinskih policajca, dodaje.

четвртак, 02. мај 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво