Читај ми!

Курти: Косовски полицајци киднаповани, деескалација значи њихово моментално ослобађање

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти изјавио је да су тројица ухапшених косовских полицајаца киднапована, као и да је "Србија 14. јуна извршила агресију".

Аљбин Курти се новинарима обратио на конференцији за медије заједно са министарком спољних послова Доником Гервалом и навео да је Јетиш Јашари из канцеларије за везу у Београду посетио тројицу полицајаца који се налазе у притвору у централној Србији.

"Прича полицајаца је иста као и како је дошло до отмице. Кажу да су били за импровизованим столом за јело, а 15 људи их је опколило, напало и киднаповало. Сва тројица причају исту причу на одвојено питање нашег амбасадора. Тиме се отклања дилема. Србија је извршила агресију 14. јуна'', рекао је Курти и додао да су полицајци били на службеној дужности на једној од 15 рута које су затворене, како је навео, због шверца.

Указао је да САД и ЕУ треба безусловно да осуде "отмицу полицајаца", те да је у питању одмазда због "хапшења вође 'цивилне одбране' Милуна Миленковића".

Доника Гервала је истакла да су ухапшени полицајци у притвору због ''поседовања оружја без дозволе'' и додала да су они навели да нису малтретирани, али да им није дато довољно хране.

''Сада су смештени у одвојеним просторијама и немају приступ ни телевизији ни било чему другом. Полицајац Шеме Мустафа је рекао да му још увек недостају основни лекови које редовно користи за своје здравствено стање и то отежава његово стање у затвору. Речено им је да ће у петак моћи да их посете чланови породице'', рекла је Гервала.

"Вољан сам да идем у Брисел, деескалација значи ослобађање полицајаца"

Курти је изјавио да је спреман да оде на састанак у Брисел како би рекао да деескалација ситуације значи моментално ослобађање тројице полицајаца.

"Да, вољан сам и заинтересован да идем на следећи састанак у Брисел како би смо детаљно изнели ове податке које смо добили и схватили да деескалација ситуације, коју сви траже, значи моментално ослобађање три полицајца и кажњавање агресије Србије на Косово", рекао је Курти на конференцији за новинаре.

Наглашава да нормализација односа значи безусловну примену основног споразума.

Упитан да прокоментарише изјаву америчког изасланика за Западни Балкан Габријела Ескобара да криза на Косову има потенцијала да постане регионални сукоб, Курти је рекао да Ескобара треба питати на које земље је мислио осим "на Косово и Србију".

"На прелазима нису на снази економске, већ сигурносне мере"

Курти наводи да влада у Приштини није донела "трговинске или економске мере", којима се на административним пунктовима онемогућава пролаз робе из централне Србије на КиМ, већ да су, како је рекао, у питању "сигурносне" мере, донете због хапшења припадника тзв. косовске полиције.

"То су мере сигурности и наши органи сигурности одлучују о томе, али очигледно је да су се са друге стране границе организовале неке камионџије које не дозвољавају слободни ток људи и робе“, рекао је Курти на конференцији за новинаре, додајући да ће Приштина "покушати то да реши".

Мере које се примењују на пунктовима донете су због хапшења косовских полицајаца, тврди Курти.

петак, 17. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара