Читај ми!

IZ ČASA U ČAS

Na bodljikavu žicu Kfora Srbi u Zvečanu odgovorili zastavama, za sutra najavili novo okupljanje

Na severu Kosova i Metohije je mirno. Kfor je i dalje oko zgrada opština. Zaposleni u lokalnoj samoupravi i građani okupili su se i danas ispred ograde u Zvečanu i bodljikave žice koju je postavio Kfor i razvili zastavu dugu 250 metara. U Leposaviću su na bodljikavu žicu okupljeni građani postavili šestokraku zvezdu na žutoj podlozi, kao simbol stradanja Jevreja pod nacistima i život u getu. U poslepodnevnimčasovima Srbi su se razišli, ali i najavili novo okupljanje za sutra u 7 časova. Dvojici uhapšenih Srba određen pritvor od 30 dana. Oni se nalaze u sudskom pritvoru u Prištini.

Od četvorice uhapšenih Srba, dvojica su i dalje u policiji i prebačeni su u južni deo Mitrovice.

Iz bolnice su potvrdili da ima najmanje 50 povređenih Srba, dok je Kfor saopštio da je povređeno 30 njihovih pripadnika.

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj pozdravio je odluku generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga da rasporedi još 700 vojnika na Kosovu i Metohiji.

Borelj je prethodno izjavio da radi na organizaciji dijaloga na visokom nivou Beograda i Prištine i da očekuje od vlasti u Prištini da suspenduju sve policijske akcije koje se tiču opštinskih zgrada na severu, a da demonstranti odstupe.

Otkazivanje učešća na velikim vojnim manervima NATO-a prva je posledica koju će vlada Aljbina Kurtija osetiti zbog akcija na severu KiM, rekao je u Prištini američki ambasador Džefri Hovenijer.

Kako nezvanično saznaje RTS, SAD su zabranile sastanke i posete prištinskih zvaničnika Americi. Takođe, SAD obustavljaju svaku vrstu pomoći Amerike za nova priznanja i članstvu Prištine u međunarodnim organizacijama.

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti rekao je u intervjuu za Si-En-En, nakon što su SAD preduzele mere protiv Prištine zbog dešavanja na severu KiM, da se prištinska vlast "suočava sa ultranacionalistima koje plaća Beograd, a koji se dive Putinu".

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović obišao je sa najbližim saradnicima deo snaga Vojske Srbije koje su preventivno razmeštene, posle odluke predsednika Republike da se stepen borbene gotovosti podigne na najviši nivo.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво