Читај ми!

САД: Курти се оглушио о наше позиве, немамо интерес да лобирамо за признавање независности

Отказивање учешћа на великим војним манервима НАТО-a прва је последица коју ће влада Аљбина Куртија осетити због акција на северу КиМ, рекао је у Приштини амерички амбасадор Џефри Ховенијер. Како незванично сазнаје РТС, САД су забраниле састанке и посете приштинских званичника Америци. Такође, САД обустављају сваку врсту помоћи Америке за нова признања и чланству Приштине у међународним организацијама.

”За Косово су ове вежбе завршене”, рекао је амерички дипломата Џефри Ховенијер, наводећи да се влада у Приштини оглушила на америчке позиве да деескалира ситуацију у општинама на северу КиМ.

Ховенијер је, такође, навео да је Вашингтон упутио снажну поруку Куртијевој влади одмах након почетка акције на северу, упозоравајући да ће такав потез имати негативан ефекат на репутацију Приштине и уназадити дијалог са Београдом.

”Анализирамо какви ће бити наши наредни потези”, рекао је амерички амбасадор, наводећи да је од Куртијеве владе затражено да повуче специјалце са севера КиМ, као и да ”не инсистира да градоначелници обављају посао из општинских зграда”.

”Не разумемо зашто се алтернативне локације не могу користити за обављање функција”, рекао је Ховенијер, наводећи и да Вашингтон сматра да ”насилни упад и присуство косовске полиције у зграде представља провокацију”.

"САД нема много интереса да се залаже код земаља које нису признале независност"

Ховенијер је, истовремено, упозорио и на додатне последице које производи овакав приступ косовских власти.

”Морам да кажем да у овом тренутку САД нема много интереса да се залаже код земаља које нису признале независност или да активно ради на косовским евроатлантским интеграцијама”, закључио је амерички амбасадор.

Амерички амбасадор је навео и да у сукобима на северу КиМ није било повређених америчких војника, али да Вашингтон има исти однос према свим припадницима НАТО-а.

Одговарајући на питање да ће због повређивања припадника НАТО-а бити покренута истрага, Ховенијер је рекао да су војници били на северу и покушавали да очувају мир "због одлука које је донео Курти да на силу преузме контролу над три општинске зграде".

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво