Tadić: Od “Fijata” smo više dobili nego što smo platili

Nekadašnji predsednik Srbije i lider SDS-a Boris Tadić rekao je da građani treba da znaju koliko je novca izdvojeno za "Fijat" i da Vlada mora da pregovara sa rukovodstvom kompanije o tome da se ne bi poništio obligacioni odnos koji Srbija ima u odnosu sa italijanskim proizvođačem automobila.

Od "Fijata" smo mnogo više dobili nego što smo platili, rekao je Boris Tadić na konferenciji za novinare, navodeći da je za tehničko održavanje "Zastave" od 5. oktobra do privatizacije izdvojeno dve milijarde evra, prenosi Tanjug.

Tadić nije želeo da pominje detalje ugovora da ne bi prekršio poslovnu tajnu, koja je, kaže, praksa u automobliskoj industriji, ali je naveo da je ekonomske i druge detalje sa rukovodstvom "Fijata" dogovorala vlada na čelu sa Mirkom Cvetkovićem.

Od njega su, kaže bivši predsednik, tadašnji predsednik vlade Cvetković i ministar Mlađan Dinkić tražili da pregovara sa predsednikom kompanije Serđom Markijoneom u političkom smislu.

Jedan od uslova ugovora je bila tajnost, kaže Tadić, koji je pozvao sadašnju vladu da ispregovara da to više ne bude tajna, navodeći da građani treba da znaju koliko je novca tačno izdvojeno.

Na pitanje zašto je ispregovarano da ugovor bude tajni, Tadić kažže da država nije imala idealne uslove za pregovaranje i dodaje da je njegova vlada nasledila 200 odsto zadužženost u zemlji, fiktivna radna mesta i teške okolnosti za dovođenje investitora.

Kaže da su investitori insistirali da ugovor bude tajni, dodajući da je poslovna tajna praksa u automobilskoj industriji zbog konkurencije.

"Građani treba da znaju koliko je novca tačno izdvojeno i vlada mora da pregovara sa rukovodstvom 'Fijata' o tome da se ne bi poništio obligacioni odnos koji ima Srbija u odnosu na 'Fijat'", rekao je Tadić na konferenciji za novinare.

Kaže da je od 2012. godine prisutna aposlutna letargija kada je reč o "Fijatu", dodajući da vlada nije završila infrastrukturu oko Kragujevca, nije imenovala članove upravljačkih tela, nije pregovarala o uvođenju novog modela.

Tadić je naveo i da "Fijat" u industrijskom, ekonomskom i privrednom smislu ima ogroman značaj za Srbiju i da bi trebalo zamisliti kako bi izgledala privreda u budućnosti i kakav bi bio rast BDP-a bez prisustva te kompanije.

Predsednik SDS-a je kritikovao vladu zato što, kako kaže, ništa nije radila po pitanju dovođenja novih proizvođača automobila i dodao da vlada mora da radi na tome da se "Fijat" zadrži, ali ne jeftinom radnom snagom nego podizanjem konkurentnosti.

Tadić je rekao i da "Fijat" u ovom tenutku ne razmišlja o odlasku, a da bi evenualni razlozi za to bili to što su više okrenuti tržištu SAD i što imaju tehnološke platfrome u drugim zemljama.

Oglasila se Srpska napredna stranka saopštenjem. "Verujemo da bi građani bili šokirani kada bi imali priliku da vide sadržinu ugovora, odnosno ono šta je Boris Tadić, najgori prevarant, lično dogovorio sa Fijatom, navodi SNS. 

"SNS iznela laž da sam tražio objavljivanje ugovora sa Fijatom"

Lider Socijaldemokratske stranke demantovao je navode Srpske napredne stranke da je tražio objavljivanje ugovora sa "Fijatom", prenosi Beta.

"Mene nazivate lažovom, dok iznosite notorne laži. Dakle, nisam tražio da se objavi ugovor sa Fijatom, već da se započnu pregovori o objavljivanju ugovora, kako bi javnost bila upućena u detalje tog ugovora i kako bi se konačno prekinulo sa spekulacijama, kojima sve vreme manipulišete", naveo je Tadić u saopštenju.

Tadić je dodao da je jasno rekao da su se tehnološke, ekonomske i političke okolnosti promenile u poslednjih pet godina i da "ova Vlada ima mogućnost da pokrene pregovore sa Fijatom o objavljivanju ugovora". 

"Bio sam vrlo precizan kada sam rekao da bismo mi danas u ovakvim okolnostima te pregovore pokrenuli, ali da je to sada odgovornost ove Vlade", naveo je Tadić.

On je kazao da "ova vlast nije ispunila obaveze predviđene ugovorom, poput izgradnje infrastrukture oko Kragujevca za lakši transport proizvoda".

"Zašto Vlada nije na vreme imenovala članove upravljačkih tela sa svoje strane, bez čega nije mogla da ima uticaj na procese u Fijatu, iako imamo određeni procenat akcija. Zašto Vlada nije pregovarala o novom modelu, bez koga je neodrživ opstanak automobilske proizvodnje", pitao je između ostalog Tadić.

"Umesto da odgovorite na pitanje zašto je vašom neaktivnošću i nesposobnošću ugrožen opstanak investicije koja učestvuje sa 10 odsto u izvozu i od koje zavisi životni standard građana, iznosite laž kako sam tražio objavljivanje ugovora. Tačno je da je objavljivanje ugovora raskidajući uslov, ali je i tačno da sam tražio otvaranje pregovora o objavljivanju i da takva vrsta pregovora nije zabranjena postojećim ugovorom", naveo je Tadić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару