Читај ми!

Evropski parlament načelno povoljno o Srbiji, odbačeni hrvatski amandmani

Predlog rezolucije o Srbiji, o kojem će posle podne raspravljati Evropski parlament, načelno je povoljan, uprkos brojnim amandmanima na prvobitni tekst izvestioca Dejvida Makalistera, saznaje Tanjug. Zahtevi hrvatskih poslanika da se u rezoluciju ugradi niz uslova u vezi sa nerešenim pitanjima u odnosima dve države uglavnom nisu prošli kroz proceduralne filtere parlamenta ili su ublaženi.

U dokumentu u koji je Tanjug imao uvid, stavljen je, u odnosu na nacrt, veći naglasak na potrebu poštovanja slobode štampe, prava manjina i uloge nezavisnih institucija, ali je prihvaćen i amandman šefa parlamentarne grupe za Srbiju Edvarda Kukana – kojim se Evropski savet odlučnije poziva da otvori prva poglavlja u pregovorima o pridruživanju sa Srbijom.

Tako se, prema Kukanovom predlogu, od Evropskog saveta traži da, pored tehničkih uslova za otvaranje poglavlja, "uzme u obzir politički kontekst odnosa Srbije sa EU".

Popodnevna rasprava u Spoljnopolitičkom komitetu EP o Predlogu rezolucije izvestioca Dejvida Makalistera o napretku Srbije u evropskim integracijama i o amandmanima na njegov prvi nacrt, protekla je u znaku polemike poslanika iz Hrvatske sa većinom ostalih članova Komiteta.

U prvobitnom nacrtu rezolucije Srbija se pohvaljuje zbog napretka u dijalogu sa Prištinom, sprovođenja unutrašnjih reformi i unapređenja regionalne saradnje.

U međuvremenu su na Makalisterov tekst podneta čak 222 amandmana, od kojih su samo neki prošli kroz proceduralni filter i ušli u takozvane kompromisne amandmane o kojima će se u Komitetu danas raspravljati, a sutra glasati.

Posebno se pohvaljuje konstruktivan stav Vlade Srbije tokom parlamentarnih izbora na Kosovu prošle godine – kroz poziv kosovskim Srbima da na njima aktivno učestvuju.

Iako ostaje zahtev da se Srbija priključi sankcijama protiv Rusije, među kompromisne amandmane ušla je i formulacija da ipak treba imati u vidu tradicionalno jake ekonomske, društvene i kulturne veze Beograda i Moskve, kao i potencijalno važnu ulogu Srbije kao predsedavajuće Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju u rešavanju ukrajinske krize.

"Parlament podvlači da državne institucije moraju da rade transparentno i odgovorno i podržava rad zaštitnika građana i poverenika za informacije od javnog značaja", navodi se u još jednom amandmanu koji je predložio Kukan.

Sem toga, od vlasti se traži da u potpunosti sarađuju sa ombudsmanom i poverenikom, zaštite njihovu nezavisnost i omoguće im administrativne i finansijske uslove za nesmetan rad.

Na predlog poslanice Tanje Fajon, Srbija se poziva da otvori arhive Jugoslovenske Narodne Armije i Resora državne bezbednosti kako bi se pomoglo da se dođe do istine o tragičnim događajima iz devedesetih.

Prihvaćen je i amandman poslanice Fajon da EP u tekstu rezolucije odlučnije zahteva od vlasti da omoguće uslove za punu slobodu izražavanja i onemoguće pritiske, pretnje i napade na novinare, kao i da se prilikom sprovođenja paketa medijskih zakona povede računa o održivosti i finansijskoj stabilnosti javnih servisa, regionalnih i lokalnih medija.

Na kraju, posebno se pohvaljuje uloga policije u obezbeđivanju prošlogodišnje "Parade ponosa", uz zahtev da se pojača rad na suzbijanju diskriminacije svih manjina, a ženama omogući ravnopravna zastupljenost u političkim i privrednim institucijama.

Odbačeni hrvatski amandmani

Zahtevi hrvatskih poslanika da se u rezoluciju Evropskog parlamenta o Srbiji ugradi niz uslova u vezi sa nerešenim pitanjima u odnosima dve države, uglavnom nisu prošli kroz proceduralne filtere parlamenta ili su znatno ublaženi, javlja dopisnik Tanjuga koji je imao uvid u tekst usaglašenih amandmana. 

Poslanici iz Hrvatske su tada tražili da se u rezoluciju unesu amandmani u kojima se, između ostalog, zahteva korekcija granica na Dunavu, pronalaženje svih nestalih u ratu u Hrvatskoj, kompenzacija za pripadnike hrvatskih oružanih snaga koji su prošli kroz zarobljeničke logore, kao i da Srbija odustane od procesuiranja optuženih za ratne zločine počinjene u Hrvatskoj.

Većina tih zahteva, međutim, nije ušla u takozvane kompromisne amandmane koji su u međuvremenu usaglašeni kroz konsultacije između poslaničkih grupa i o kojima će se danas raspravljati na sednici Spoljnopolitičkog komiteta.

Tako se u amandmanima pitanje granice Srbije i Hrvatske uopšte ne pominje, niti se dovodi u pitanje pravo Srbije da sudi optuženima za ratne zločine počinjene na celoj teritoriji bivše Jugoslavije.

Umesto toga, "Srbija se ohrabruje da nastavi saradnju sa Haškim tribunalom i intenzivira domaća suđenja za ratne zločine, uz pojačanu regionalnu saradnju kako bi žrtve i njihova rodbina dočekali pravdu", piše u predloženom amandmanu.

Dodaje se da bi trebalo obeštetiti sve žrtve ratnih zločina počinjenih u bivšoj Jugoslaviji i njihove porodice, bez konkretnog pominjanja i jedne zemlje ili nacije.

Iako su hrvatski poslanici tražili da se u rezoluciji ponovo osudi puštanje na slobodu Vojislava Šešelja i izostanak glasne osude njegovih stavova od strane zvaničnog Beograda, u kompromisnom amandmanu stoji samo da bi "vlasti Srbije trebalo da se uzdrže od antievropske retorike".

S obzirom na to da su kompromisni amandmani već usaglašeni među glavnim poslaničkim grupama, praktično je izvesno da će oni u tom obliku ući u konačan tekst rezolucije, o kome će se u Spoljnopolitičkom komitetu glasati sutra, a na plenarnoj sednici EP u martu.

Prema ustanovljenoj proceduri, hrvatski poslanici imaju pravo da traže se o njihovim zahtevima koji nisu ušli u kompromisne amandmane glasa posebno, ali dosadašnja praksa pokazuje su šanse da se oni usvoje minimalni.

Rezolucije EP nisu obavezujuće, ali su Evropska komisija i Savet EU dužni da ih uzimaju u obzir prilikom odlučivanja.

Generalni sekretar Evropskog pokreta u Srbiji Maja Bobić izjavila je da raduje prihvatanje amandmana na Rezoluciju EP o Srbiji kojim se Evropski savet jasno i nedvosmisleno poziva da otvori prva poglavlja u pregovorima sa Srbijom. Rezolucija šalje pozitivnu poruku Srbiji, izjavila potpredsednica Evropskog parlamenta Tanja Fajon.  

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару