Читај ми!

Razvoj saradnje Srbije i Belorusije

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić sastao se sa predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom. Potpisano više međudržavnih sporazuma između Srbije i Belorusije. Nikolić i Lukašenko istakli su privrženost dveju zemalja poštovanju opštepriznatih normi međunarodnog prava, ciljeva i principa UN i konstatovali pozitivan razvoj svestrane saradnje dve zemlje.

Nikolić je priredio svečani doček Lukašenku ispred Palate Srbija, a zatim su dvojica predsednika razgovarali u četiri oka.

Predsednicima su se potom pridružile i delegacije dve zemlje, nakon čega je potpisano i više međudržavnih sporazuma i memoranduma.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je na zajedničkoj konferenciji za medije da Srbija ima prijatelje svuda u svetu - na istoku, zapadu, severu i jugu - i da se ne meša u njihove eventualne sporove, osim ukoliko se od nje ne zatraži savet ili pomoć.

Nikolić je istakao da je Lukašenko "veliki prijatelj Srbije" i njegov "lični prijatelj" i da je uvek kada je Srbija bila u nevolji prvi priticao u pomoć.

"Naše narode ništa ne razdvaja, mogu samo da budu spojeni ako rukovodstva prate želje svojih naroda, a vi i ja pratimo želje svojih naroda", rekao je Nikolić.

Predsednik Srbije je podsetio da su Srbija i Belorusija "mučenice", da su prošle kroz velika iskušenja i da su ih spojile muke.

"Mi želimo da budemo članica EU, vi ste članica Evroazijske unije, i bolju vezu te dve unije od naše dve države nikada neće imati", rekao je Nikolić.

Lukašenko je poručio da je Belorusija uvek podržavala i da će podržavati teritorijalni integritet Srbije i da pozdravlja napore srpskog rukovodstva za normalizaciju odnosa sa Prištinom.

"Spremni smo da i dalje razvijamo prijateljske odnose sa Srbijom. Srpski narod će uvek za nas biti bratski narod, a Belorusija će uvek biti rame uz rame sa Srbijom u svim teškim situacijama", rekao je Lukašenko.

Navodeći da su dve zemlje danas potpisale osam međudržavnih sporazuma, rekao je da se nada da će to doprineti daljem unapređenju bilateralne saradnje i dodao da je Belorusija spremna, ukoliko je srpska strana za to zainteresovana, za otvaranje zajedničkog preduzeća u Srbiji, u kojem će raditi Srbi i nekolicina Belorusa i koje će izvoziti svoje proizvode na treća tržišta.

"Vi ste sačuvali svoju privredu, a mi smo izgubili privredu i radna mesta i zato je pomoć koju ste nam obećali u otvaranju novih radnih mesta stvaranjem zajedničkih preduzeća, zajedničkih holdinga i izlaskom na treća tržišta dragocena", rekao je predsednik Srbije.

Sada pokušavamo da napravimo da bude bolje nego što je bilo, a svaka vlast koja iza sebe ne ostavi bolje stanje nego što je zatekla, nema pravo da izađe pred narod i kaže da je dobro radila, rekao je Nikolić. 

Predsednici su potpisali zajedničku izjavu u kojoj su naglasili i jačanje centralne uloge UN u rešavanju čitavog kompleksa pitanja u vezi sa očuvanjem međunaradnog mira i bezbednosti, suprotstavljanjem savremenim izazovima i pretnjama i mirnom regulisanju međunarodnih sporova i konflikata.

Založili su se i za dalje povećanje efikasnosti OEBS-a i nastavak procesa međunarodne pravne izgradnje te organizacije.

Istaknuto je i obostarano uverenje da samo neometan, ravnopravan i konstruktivan dijalog može doprinositi regulisanju međunarodnih nesuglasica kao i privrženost zajedničkom zalaganju za stvaranje uslova za takav dijalog.

Dvojica predsednika su izrazila zadovoljstvo dinamikom razvoja trgovinsko-ekonomske saradnje i založili se za produbljivanje bilateralnih odnosa u prioritetnim pravcima.

Kako su precizirali, ti prioritetni pravci su povećanje obima i strukture robne razmene i pronalaženje novih oblasti ekonomske saradnje radi dinamičnog rasta nacionalnih ekonomija i povećanje životnog standarda građana.

Takođe, naveli su i korišćenje potencijala međuvladine srpsko-beloruske komisije za trgovinsko-ekonomsku saradnju, kao efikasnog instrumenta za proširenje saradnje u mašinogradnji, agroindustriji, oblasti saobraćaja i energetike, prehrambenoj i drvno-prerađivačkoj industriji.

U zajedničkoj izjavi navodi se i značaj daljeg jačanja regionalnih veza kroz posete delagacija, povećanja broja gradova pobratima i partnera, učešće na sajamskim i izložbenim manifestaijama.

Predsednici navode i opredeljenost za stvaranje povoljnih uslova za proširenje kontakata srpskih i beloruskih poslovnih krugova, jačanje saradnje dve privredne komore, naučno-tehničke saradnje, obrazovanja.

Prema njihovom mišljenju, usvojena dokumenta doprineće daljem proširenju pravne osnove bilateralnih odnosa.

Lukašenko je posetio i Srpsku pravoslavnu crkvu, gde je patrijarh srpski Irinej uručio Lukašenku orden Svetog Save prvog stepena. 

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару