Читај ми!

Ima vremena za dogovor

Posle odluke Vlade Srbije da ne prihvati briselsku ponudu, neophodno je nastaviti pregovore s Prištinom, smatraju gosti Oka. Evropska unija zainteresovana za nastavak pregovora, a, kako je rečeno u emsiji Oko, još ima vremena za pozivitivnu odluku o datumu za Srbiju.

Odluka Vlade da ne prihvati sporazum sa Prištinom bila je očekivana, kažu gosti emisije Oko, ukazujući da bi pregovore trebalo nastaviti. Evropska unija neće biti zadovoljna odgovorom, ali još ima vremena za pozivitivnu odluku o datumu za pregoovre, saglasni su gosti.

Ovde možete pogledati/preuzeti emisiju Oko.

Saradnik Instituta društvenih nauka Ognjen Pribićević smatra da je važno to što je odgovor Vlade formulisan kao pozitivan.

"Verujem da je u najdubljem interesu SAD i Evropske unije da se pregovori nastave. Ni jednoj ni drugoj strani ne odgovara da pregovori propadnu, jer je prethodnih desetak godina previše njihovih inicijativa propalo, tako da verujem da će i njihova želja biti da se pregovori nastavi", rekao je Pribićević.

Pauza do koje je došlo u pregovaračkom procesu, posle osme runde bila je namenjena za unutrašnje konsultacije, ocenjuje Dušan Gajić, dopisnik RTS-a iz Brisela. Ketrin Ešton je, objašnjava, razmenila dovoljno informacija, a ne treba sumnjati da je bilo komunikacije i u međuperiodu. Gajić smatra da poruka Vlade Srbije znači da se traže produžeci.

"Ovde bi trebalo da dođe do nekog popravljanja tog predloga na stolu. Koliko će to biti suštinski popravljen predlog, a koliko neki minimum koji će omogućiti neku saglasnost to ćemo videti. Mislim da se Evropska unija neće protiviti nastavku. Bilo bi nelogično da se posle svega stavi tačka i kaže da to nije vredelo," kaže Gajić.

Današnji dan je uzet kao rok, objašnjava Gajić, jer Ketrin Ešton zajedno sa Evropskom komisijom treba 16. aprila da dostavi izveštaj, a na osnovu toga Savetu ministara da preporuku na osnovu koje bi mogli da se nastave pregovore.

Taj izveštaj će se 22. aprila naći pred ministrima. 

"Mislim da je moguće da dođe do neke forme dijaloga u tom periodu ili do 22, a prema nezvaničnim informacija, Ketrin Ešton bi trebalo da dođe na Balkan naredne nedelje i to bi mogao da bude bitan momenat", rekao je Gajić.

To što odluka nije doneta u ovako brzom roku je ono što su Srbi sa Kosmeta tražili, smatra Oliver Ivanović, bivši državni sekretar za Kosovo i Metohiju. 

S obzirom da su sledeće godine parlamentarni izbori u Evropskoj uniji, ova komisija će opstati još godinu dana, kaže Ivanović i ističe da je ovo bio i poslednji momenat da Evropska komisija napravi pomak na jednom od retkih otvorenih pitanja u Evropi.

Neizvesnost bolja od izvesnog ulaska u prištinske institucije

"Čini se da je to bilo preambiciozno i da smo mi uleteli brzinom koja plaši ljude na Kosovu i Metohiji. Mi imamo loš život, neizvestan, ali i to je bolje nego izveznost od ulaska u prištinske institucije, na šta mi nismo spremni. Veštački nas teraju na direktnu komunikaciju što izaziva otpor kod ljudi", kaže Ivanović.

Ivanović odluku Vlade smatra odlaganjem, a kao veliki rezultat vidi to što su obe strane spremen da dijalogom izbegnu konflikte.

Treba sačakati da vidimo kako će se proces dalje odvijati i kako će Evropska unija odgovoriti zvanično, smatra Ognjen Pribićević.

"Ipak ne očekujem nikakve radikalne mere i mislim da je ključno da se dijalog nastavi. To nam je važno jer to nama omogućava drugu važnu stvar, dobijanje datuma za početak pregovora o članstvu u Evropskoj uniji", kaže Pribićević.

Učešće državnog vrha u pregovorima za Olivera Ivanovića je bio pogrešan potez jer nije ostala alternativa da se u poslednjem i najtežem momentu uključuju najjači igrači. Dodaje i da oficiri za vezu treba da imaju osmišljenu ulogu i da imaju komunikaciju i rešavaju dnevna pitanja.

Dopisnik RTS- iz Brisela navodi da se Evropska unija bavi i raznim drugim problemima i da treba gledati širu perspektivu. Objašnjava da postoji neraspoloženje oko prijema novih članica i, kako kaže, jedna generalna percepcija jeste da je potrebno da stižu dobre vesti kako bi oni mogli da zastupaju ideju svojoj skeptičnoj javnosti da Srbiju treba da prime u Uniju.

Da je neki dogovor postignut, datum bi bio manje više izvestan, ocenjuje Ognjen Pribićević. Kaže da, iako je u Nemačkoj veliko neraspoloženje za prijem novih članica, iza cele stvari stoje SAD koje imaju instrumente i kanale kako bi to regulisali. Poručuje da moramo da gledamo i na ekonomiju sutra.

Tačijeva izjava da je neprihvatanje sporazuma razlog za pogoršanjem odnosa na Kosovu za Ivanovića je izjava namenjena sopstvenoj opoziciji. On nema ni prostu većinu poslanika, objašnjava Ivanović, pa mora uvek da računa na opoziciju ili na podršku nekih stranih ambasadora. 

"Tači je morao da da takvu izjavu i on je nevoljno ušao u te progovore. On i njegova Vlada su skloni padu i ona bi mogla da padne u jesen kada se očekuju vanredni parlamentarni izbori. Takav čovek nije sklon komromisima. On je tvrd pregovarač i svako odstupanje može kod njega da izazove velike nevolje, kaže Ivanović. 

Ukoliko bude vojnih vežbi i pritiska to neće uticati na raspoloženje Srba na Kosovu i Metohiji koji, kako je naglasio Ivanović, s takvim raspoloženjem žive 14 godina.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. јул 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару