Читај ми!

Šta Srbiji donosi novi Obama

Srbija je za Sjedinjene Američke Države periferna tačka na Zemlji i, nakon ponovne pobede Baraka Obame na predsedničkim izborima, politika prema Srbiji neće se menjati, saglasni su gosti "Oka".

Novi mandat Baraka Obame u Beloj kući neće ništa bitno promeniti kada je reč o odnosu zvaničnog Vašingtona prema Srbiji, zajednička je ocena gostiju emisije Oko.

Ovde možete pogledati/preuzeti emisiju Oko

Izbor Baraka Obame za novog predsednika SAD znači kontinuitet administracije i ako u narednom periodu i bude promena u vođenju politike one će biti vrlo male, kaže Ivan Vujačić, nekadašnji ambasador u SAD.

S njim se slaže i Miroslav Lazanski, komentator Politike koji objašnjava da su američki interesi na Balkanu stalni i da u tom smislu promena neće biti.

"Za Ameriku Srbija je periferna tačka na zemlji. Biće isto kao do sada", smatra Lazanski i dodaje da u Srbiji još ima onih koji se nadaju da postoji prostor i da nije sve zakovano kada je reč o Kosovu. "Ali, bojim se da je taj prostor vrlo mali", kaže Lazanski.

I Andrej Ivanji, novinar nedeljnika Vreme, smatra da su ciljevi Amerike na Balkanu zacrtani 1995. godine u Bosni i 1999. godine na Kosovu i "drugih, specijalnih interesa Amerika na ovim prostorima nema".

Mit Romni je, objašnjava Lazanski, izbore izgubio zbog gafova koje je imao u kampanji, pre svega kada je rekao da "deo Amerikanaca ne treba socijalno pomagati, već ih ostaviti na cedilu. U predizbornoj debati pokazalo se i da ne zna mnogo o vojnim pitanjima".

S druge strane, Obama je još u prvom mandatu obezbedio zdravstveno osiguranje za više od 30 miliona Amerikanaca, što je, svakako, jedna od zaostavština koje će iza njega ostati i posle isteka drugog mandata na čelu SAD.

"Obama je uradio za ekonomiju možda i više nego što mu se priznaje", kaže Vujačić i objašnjava da su se u Americi "oporavile banke, berza, automobilska industrija, ali da je i dalje nezaposlenost velika, kao i javni dug". I, upravo su to problemi koje će Obama morati da rešava u narednom periodu.

Uz to, Vujačić veruje da će se novi-stari predsednik Amerike baviti unapređenjem obrazovnog sistema i da će pokušati da kroz reformu poreskog sistema smanji velike razlike u Americi.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару