Читај ми!

Osude uvreda i pretnji epidemiolozima; Kon: Nikada neću zaboraviti uzvikivanje Mengele

Protivnici epidemijskih mera sinoć su protestovali ispred zgrade doktora Predraga Kona u Beogradu uzvikujući uvredljive poruke. Prethodno ista priča i u Nišu na adresi doktora Branislava Tiodorovića. To je nezapamćeni bezobrazluk, ocenjuje ministar zdravlja. Pravnici kažu - nije krivično delo, ali jeste povreda zakona o javnom okupljanju.

Od stubova borbe protiv kovida do onih kojima stižu uvrede, pretnje, negodovanja. Toga je bilo i ranije, ali ne ispred porodičnih domova.

"Moram da priznam da nisam očekivao. Ja sam čak mislio da s obzirom na to da sam se slobodno kretao svuda, da tamo gde ja živim i oko mene i da u gradu koji je moj grad, nikada do sada nisam imao ni mrki pogled, a kamoli da mi neko nešto dobaci ili kaže. Ono što mene više brine jeste što je i moja porodica na ovaj način ugrožena i to je važnije nego ja", kaže epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović.

Epidemiolog doktor Predrag Kon kaže da nikada neće zaboraviti uzvikivanje "Mengele".

"Ono što nikad neću zaboraviti je uzvikivanje 'Mengele'. To je nacistički zločinac. Ljudi ne shvataju kakva je to teška uvreda kada sam ja u pitanju, sa svojim jevrejskim poreklom. Dakle, jednostavno toliko imam čvrsto ubeđenje da radimo jedan izuzetan posao, posebno značajan za stanovništvo Srbije, da sam potpuno miran", poručuje Kon.

Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu nisu podneti ni krivična prijava niti izveštaj povodom pretnji i uvreda doktoru Konu. Prijave nema ni u Nišu zbog uvreda profesoru Tiodoroviću. Da li se pretnje i uvrede mogu okarakterisati kao krivično delo, za pravnike nema dileme.

"Da bi se desilo proganjanje moralo bi da bude kontinuirano i slično, ovde nema krivičnog dela. Ovde je u pitanju zapravo povreda zakona o javnom okupljanju, gde se kroz jedan skup prezentuju nedozvoljene poruke i one svakako vređaju pre svega njihovu ličnost, a nekada fizički i psihički integritet", objašnjava dr Katarina Golubović, predsednica Komiteta pravnika za ljudska prava.

Doktoru Milanku Šekleru prećeno je na društvenim mrežama. Pretnje i uvrede doktorima osuđuje i ministar zdravlja i poručuje da se neće odustati od važećih mera.

"Hoću da poručim svim tim ljudima koji su otišli na privatne adrese doktora Kona i Tiodorovića da to više ne rade, jer ni jedan ni drugi nisu krivi za bilo šta. Oni su moj izbor za članove Kriznog štaba i iza svake njihove odluke ili predloga stojim ja. Ja sam taj koji jedini može da bude kriv. Prema tome, nemojte da idete ispred njihovih stanova, dođite ispred mog", kaže ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Predsednik Aleksandar Vučić poručuje da će obezbediti sigurnost epidemiologa.

"Svim raspoloživim sredstvima pravne države zaštitićemo njihovu bezbednost, nema nikakve sumnje. Ono što treba policija da uradi, policija će da uradi. Naš posao je da obezbedimo njihovu bezbednost, slobodu kretanja i da se osećaju sigurno u svojoj zemlji od svih onih koji  pokušaju da ugroze njihov fizički integritet i svi oni koji to pokušaju završiće neslavno – da li uz prekršajnu ili krivičnu prijavu, da li će neko da ide u Padinsku skelu ili Požarevac, to je već pitanje za druge nadležne organe - od tužilaca do pravosudnih organa", naglašava Vučić. 

Protesti ispred stanova lekara su zabrinjavajući, jer se time, ocenjuje poverenica za zaštitu ravnopravnosti, ugrožava njihova bezbednost. Posebno osuđuje pretnje smrću virusologu Milanku Šekleru i uvrede na račun epidemiologa Predraga Kona.

понедељак, 05. август 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару