Najviše aktivnih slučajeva u Beogradu i Novom Sadu, pravi se optimalni model za početak nastave

U poslednja 24 sata od posledica zaraze koronavirusom preminulo je još pet osoba, a zabeleženo je 276 novih slučajeva. Iz Kriznog štaba je najavljeno da je u toku pravljenje optimalnog modela za pohađanje nastave u školama. Navode da je najviše aktivnih i novih slučajeva u Beogradu i Novom Sadu.

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" Darija Kisić Tepavčević rekla je da je, nakon sastanka u Vladi Srbije u vezi sa početkom školske godine, u toku pravljenje optimalnog modela za pohađanje nastave u osnovnim i srednjim školama.

"Imamo jasne smernice, rukovođeni smo principima medicine i zasnovani na dokazima. Svi ćete biti obavešteni o načinima vršenja nastave početkom sledeće nedelje", kazala je Kisić Tepavčevićeva na redovnoj konferenciji Kriznog štaba.

Direktor Infektivne klinike u Beogradu Goran Stevanović rekao je da je u poslednja 24 sata na Infektivnoj klinici obavljeno 156 pregleda, od čega je 30 pacijenata hospitalizovano.

"U klinici se nalazi, zaključno sa današnjim otpustima, 61 pacijent na bolničkom lečenju, od toga su četiri bolesnika u jedinici intenzivne nege na invazivnoj ventilaciji. Na ostalim formama ventilacije nalazi se još osam pacijenata", rekao je doktor Stevanović. 

Ponovo se javljaju stariji pacijenti 

Kada je reč o demografiji pacijenata, Stevanović je naveo da su se početkom jula javljali pacijenti mlađeg do srednjeg uzrasnog doba, a da se sada javljaju starije osobe.

"Broj tih pacijenata je manji od maksimalnog broja pacijenata kada smo radili preko 350 pregleda za 24 sata", rekao je doktor Stevanović.

Dodao je da je težina kliničke slike takva da između 20 i 33 odsto pacijenata zahtevaju bolničko lečenje, a da ostali pacijenti mogu da budu na kućnom lečenju i različitim formama opservacije.

Stevanović je rekao da je od početka epidemije na Infektivnoj klinici pregledano više od 20.000 osoba.

"Uradili smo preko 5.000 rendgenskih snimaka pluća, više od 10.000 uzorkovanja brisa, skoro 2.800 bolesnika je bolnički lečeno na Infektivnoj klinici", istakao je Goran Stevanović.

Najviše aktivnih i novih slučajeva u Beogradu i Novom Sadu 

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković rekao je da se u Kliničkom centru Vojvodine od početka epidemije u tom centru lečilo više od 1.600 pacijenata, a da se trenutno leče 244 pacijenta.

"To je deo pacijenata koji nije otpušten. Kada pričamo o novootkrivenim, i dalje su Beograd i Novi Sad dva grada sa najvećim brojem aktivnih slučajeva i novoobolelih", istakao je Gojković.

Naglasio je da se danas povećao broj pacijenata u Leskovcu i Kruševcu, a da je nešto bolja epidemiološka slika zabeležena u Valjevu i Šapcu.

Na bolničkom lečenju u Srbiji više od 3.100 ljudi 

Darija Kisić Tepavčević istakla je da se na bolničkom lečenju od kovida 19 u Srbiji nalaze ukupno 3.154 osoba.

"U KBC 'Dr Dragiša Mišović' hospitalizovano je sedmoro dece, na Ginekologiji i akušerstvu su smeštene tri trudnice koje su pozitivne na prisustvo ovog virusa. U KC Niš, u starom delu, hospitalizovano je jedno dete, a u Opštoj bolnici u Šapcu hospitalizovano je takođe jedno dete", kazala je Kisić Tepavčevićeva.

Istakla je da je sa područja Kosova i Metohije hospitalizovano 89 ljudi, dok se 424 osobe nalaze u izolaciji.

"Osamdeset dve osobe se nalaze u KBC Kosovska Mitrovica, u Kliničkom centru Srbije je jedna osoba, KBC "Dr Dragiša Mišović" dve i u KC Niš dve osobe. U poslednja 24 sata nijedna osoba sa područja sa Kosova i Metohije nije preminula od posledica infekcija ovim virusom", istakla je zamenica direktora Instituta "Batut".

Testiranje na lični zahtev moguće u više od 200 ustanova 

Kada je reč o testiranjima građana na lični zahtev, Darija Kisić Tepavčević je navela da građani mogu da obave ovakvu vrstu testiranja u više od 200 ustanova širom Srbije.

Dodala je da je osam privatnih laboratorija podnelo dokumentaciju za testiranje.

"U ovom momentu se nalazimo u finalizaciji rešenja da li će da pristupe ovakvoj vrsti testiranja", rekla je Kisić Tepavčevićeva.

Dodala je da su sve opšte mere prevencije za koronavirus iste kao i za virus gripa. 

Darija Kisić Tepavčević navela je da se svet danas nalazi u fazi pandemije kada svi treba da se smatramo kao potencijalni kontakti.

"Zato i svi treba da se ponašamo kao da smo kontakti i nosioci infekcija. Kad je u pitanju istraživanje kontakata konkretno, u ovom momentu svi mi poznajemo više osoba koje su ili sada pozitivne ili bile u prethodnom vremenskom periodu", kazala je Kisić Tepavčevićeva.

"Građani će znati šta država preduzima u vezi sa vakcinom" 

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković istakao je da će građani tačno znati sve što država preduzima i sa kakvim kvalitetom vakcine raspolažemo.

"U narednom vremenskom periodu biće na stotine različitih tumačenja. Nama kao građanima preostaje da slušamo struku, i da slušamo ljude koji stoje iza toga svojim radom", istakao je Gojković.

Dr Darija Kisić Tepavčević izjavila je da je kolektivini imunitet dinamičan pojam koji zavisi od više faktora.

"Jedan je dužina imuniteta nakon preležene bolesti, a sledeći je da li postoji vakcina i koliko dugo posle vakcine postoji imunitet. Novorođena deca smanjuju kolektivni imunitet, kao u preminule osobe. To se stalno menja", istakla je Kisić Tepavčevićeva.

Prema njenim rečima, prema sadašnjim procenama kolektivini imunitet koji bi mogao da spreči širenje bolesti je 50-60 odsto.

Dr Darija Kisić Tepavčević istakla je da to što nismo imali mirno leto po pitanju koronavirusa ne znači da ćemo imati laku jesen, pošto je to period koji pogoduje respiratornim virusima.

Navela je da ćemo, ipak, dočekati taj period sa većim kolektivnim imunitetom.

четвртак, 01. август 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару