Opet se priča o izborima – kada će se glasati i ko će učestvovati

Popuštanje mera na dnevni red vratilo je i prekinutu izbornu kampanju. Prema najavama, predsednik Srbije će se u ponedeljak sastati sa predstavnicima političkih stranaka, kako bi razgovarali o nastavku izbornih radnji i održavanju izbora. I dok se licitira koji bi mogao biti tačan datum izbornog dana, u javnosti se polemiše i čija bi se imena mogla naći na izbornom listiću.

Na izmaku prve četvrtine političke utakmice, kampanja je prekinuta. Zvižduk za nastavak uslovljen je završetkom vanrednog stanja.

"Kada bude ukinuto vanredno stanje možemo da se dogovorimo da ostavimo još tri-četiri dana da bi svi mogli da se spreme za nastavak izborne kampanje, da tada kažemo izbornoj komisiji da zaseda", rekao je predsednik Aleksandar Vučić. 

A nakon ponovnog zasedanja RIK-a, političke stranke i koalicije imaće još četrdesetak dana trke. Dok jedni licitiraju o tačnom datumu, drugi se nadaju održavanju izbora na jesen.

"Izbori moraju da budu pet ili šest nedelja posle ukidanja vanrednog stanja. Znači ako se ono ukine do sredine maja, izbori će biti do kraja juna. I tu nema dileme oko toga. Svako drugo rešenje bi tražilo leks specijalis", navodi predsednik SPS-a Ivica Dačić. 

Ko smatra da je potrebno odlaganje 

Narodni poslanik Nove Srbije – Pokreta za spas Srbije Đorđe Vukadinović smatra da je neophodan "ozbiljan reset" i da je potrebno vreme.  

"Mislim da sve što bi bilo pre jeseni, dakle najranije septembar, oktobar, bilo bi ishitreno, bila bi neka vrsta pritiska", rekao je Vukadinović.

Marko Đurišić iz Ujedinjene demokratske Srbije ističe da odluka o datumu izbora mora da uvaži nove okolnosti i na koji način je najbezbednije održati izbore.  

"Naš stav je da vlast jedino na izborima može da se promeni i da moramo da učestvujemo i da pogotovu posle svega što smo videli loša vlast mora da se promeni", rekao je Đurišić. 

Predsednik SPAS-a Aleksandar Šapić podseća da su oni predali listu.  

"Mislim da bi svim opozicionim strankama odgovaralo da izbori budu što kasnije, na jesen", rekao je Šapić i dodao da nije radio istraživanja, ali da je imao uvid u neka. 

Da li ostaje odluka dela opozicije o bojkotu 

Novi datum izbora, čini se, mogao bi da promeni i raniju odluku dela opozije o bojkotu. U Savezu za Srbiju kažu da nisu razmatrali pitanje učešća, ali da bi ono moglo da se nađe na stolu ukoliko se izbori odlože za jesen, a lider Pokreta slobodnih građana u video-obraćanju pristalicama poručio je da sada ima smisla izaći na izbore.

"Vrlo je moguće da mi na ove izbore izađemo kad god oni budu raspisani, jer mi se čini da to sada ima smisla. Ljudi će biti prilično utučeni i neki moj osećaj mi kaže da bi imalo smisla izaći", naveo je Sergej Trifunović.

Važnija od datuma biće ponuda političara, kažu stručnjaci. I vlast i opozicija moraće da promene agendu.

"Kraj juna odghovara vladajućoj stranci jer ona ima i resurse i kapacitete da odmah iza vanrednog stanja uđe u kampanju i komunicira sa biračima. Više bi odgovarao termin opoziciji septembar jer bi dobili više vremena da na neki način priđu biračima, da im daju više vremena da se relaksiraju posle svega što smo preživeli. Međutim, i jedni i drugi, kad god to bude bilo, moraće da naprave ponudu koja odgovara promenjenim prioritetima zbog korone", smatra Bojan Klačar, programski direktor CESID-a.

Zbog korone izborna kampanja prekinuta je posle 12 dana, a u tom periodu potpise RIK-u predalo je devet izbornih lista.

недеља, 04. август 2024.
17° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару