Читај ми!

Nova politička geografija Srbije

Razočaranje u prethodni period i nada birača da u Srbiji nije sve izgubljeno, tako analitičari tumače ubedljivu pobedu naprednjaka na izborima. Takođe, izbori su bili i brodolom za stranake koje su činile nekadašnji DOS.

Da li je posle vanrednih parlamentarnih izbora izmenjena politička geografija. Srbije Razočaranje u prethodni period i nada birača da u Srbiji nije sve izgubljeno - tako analitičari tumače ubedljivu pobedu Koalicije oko naprednjaka. Na prvo mesto stavljaju autoritet lidera stranke.

Analitičar Dragomir Anđelković smatra da je Aleksandar Vučić neka vrsta "prvorazrednog brenda" Srpske napredne stranke.

"Veliki deo građana ga prepoznaje kao nekoga ko je dovoljno energičan da deluje kao čovek koji persnifikuje šansu da se nešto u Srbiji pomeri", konstatuje Anđelković.

"Svakako da je njegovom pozitivnom imidžu doprinelo i to što je politički stao iza borbe protiv korupcije i da je spreman da ponudi perspektivu građanima Srbije", objašnjava analitičar Dejan Vuk Stanković.

Da jedna stranka u izbornom sistemu Srbije dobije gotovo 50 odsto glasova bilo je u domenu naučne fantastike - do juče. Šta se promenilo?

Analitičar Zoran Lučić smatra da se promenilo mišljenje biračkog tela.

"Postavlja se pitanje odakle ti glasovi? I odgovor je - odasvud. To je zakon prosto. On je povukao i od apstinencije sa prošlih izbora i od apsolutno svake stranke, počevši od najmanjih stranaka i od ovih koji su im vrlo blizu", kaže Lučić.

Osim trijumfa jedne stranke, juče smo bili svedoci i brodoloma stranaka koje su činile nekadašnji DOS.

"Građani su rekli šta misle o putu od 2000. do danas, tokom koga smo dobrim delom ruinirali ekonomiju, došli do toga da nam je industrijska proizvodnja 10 posto manja nego u Miloševićevo vreme", dodaje Anđelković.

Zoran Lučić kaže da ga to ne iznenađuje. "Pa pogledajte koliko je stranaka otpalo od DS-a. Ne može jedna zemlja da trpi četiri ili 16 Demokratskih stranaka", dodaje Lučić.

"DS je shvaćena kao stranka koja nije ispunila svoju istorijsku misiju da izgradi sistem koji bi omogućio Srbiji da napreduje", ocenjuje Stanković.

Aleksandar Vučić je najavio da će vlada biti formirana brzo, ali izbegava da kaže kakva će biti.

Jedni priželjkuju koalicionu, jer je za promene koje čekaju Srbiju, potreban širi front. Drugi misle da bi bilo prirodnije da kolacija oko naprednjaka sama sedi u Nemanjinoj. Tako bi, ističu, i snosili odgovornost koju su im birači dali na izborima.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 22. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару