Читај ми!

Svetski mediji o srpskim izborima

Jedan od razloga pobede SNS-a popularnost lidera stranke Aleksandra Vučića, ocenjuju svetske agencije dodajući da je on prepoznat kao borac protiv kriminala i korupcije.

Svetske agencije javile su da je Srpska napredna stranka ostvarila ubedljivu pobedu na parlamentarnim izborima u Srbiji uz ocenu da je jedan od razloga za to popularnost lidera stranke Aleksandra Vučića koji je prepoznat kao borac protiv kriminala i korupcije.

Agencija AP navodi da je pobedu odnela partija desnog centra "koja je obećala borbu za remont nacionalne ekonomije i napore da Srbija postane članica EU“ i dodaje da je to najubedljivija pobeda jedne stranke od uvođenja višepartijskog sistema u Srbiji početkom devedesetih.

AFP citira izvršnog direktora Cesida Marka Blagojevića koji je najavio apsolutnu pobedu naprednjaka,“ a Rojters ocenjuje da je SNS ubedljivo pobedio zahvaljujući, pre svega, popularnosti Vučića koji je u javnosti Srbije prepoznat kao protivnik kriminala i korupcije.

Ruski Itartas takođe prenosi da je pobedio SNS na čelu sa predsednikom stranke Aleksandrom Vučićem i navodi da će u parlament verovatno ući još SPS, DS i NDS, dok RIA Novosti prenosi poruku Vučića da će nova vlada biti formirana do 1. maja, a da će država nastaviti putem evropskih integracija i bliske saradnje sa Rusijom, Kinom, SAD i drugim zemljama.

Priznao je da visok rezultat na izborima znači punu odgovornost njegove stranke za dalju sudbinu države i da se mnoge odluke neće dopasti, ali da će sav posao biti u interesu građana.

Austrijski radio ORF ocenio je da se danas u Srbiji desio "politički zemljotres"“ u kome je SNS osvojio apsolutnu većinu da opozicioni DS usred unutrašnjih trvenja doživeo "veliki pad".

Britanski „Bi-Bi-Si“ citirao je raniju Vučićevu izjavu da je "potrebna ubedljiva pobeda za otvaranje novih radnih mesta, čvrsto nastavljanje reformi i borbu protiv korupcije punim snagama“, navodeći da je njegova stranka zaslužna za normalizaciju odnosa sa Kosovom.

Izveštač „Bi-Bi-Sija“ iz Beograda naveo je da je to "izuzetna priča o iskupljenju Vučića koji je devedesetih godina bio ministar informisanja"“.

Francuski i belgijski mediji i evropska televizijska mreža Juronjuz večeras su javili da je prema procenama na izborima u Srbiji ubedljivu pobedu od 50 odsto glasova ostvarila, kako je rečeno: konzervativna stranka Srpska napredna stranka koja će u Skupštini Srbije imati oko 160 od 250 poslanika.

Francuski listovi Mond i Figaro, kao i Juronjuz i belgijske radio i televizijske stanice su takođe istakli da to znači da "moćni potpredsednik vlade Aleksandar Vučić može sam da formira vladu".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 22. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару