Читај ми!

Koštunica: Članstvo u EU - izolacija zemlje

Ulazak Srbije u EU značio bi izolaciju zemlje, jer se tako vezujemo za jedan deo sveta, ocenio lider DSS-a Vojislav Koštunica. "Taj evropski raj" traži i da se odreknemo Kosova, zbog čega neki već zagovaraju da treba menjati Ustav, napomenuo Koštunica.

Predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica rekao je u Leskovcu da bi ulazak Srbije u Evropsku uniju značio izolociju zemlje, jer se, kako je ocenio, zemlja tako vezuje za jedan deo sveta.

Koštunica je na konvenciji DSS-a rekao da bi i pored toga izgubili i deo teritorije. Koštunica je ocenio da se za ulazak Srbije u, kako je rekao, "taj evropski raj" traži i da se odrekenemo dela teritorije Srbije, Kosova, zbog čega neki već zagovaraju da treba menjati Ustav.

"Ali oni koji su se bacili oko na Ustav Srbije, ne čine to samo zbog Kosova i Metohije, već razmišljaju i govore o tome da ustavni položaj Vojvodine nije adekvatan, da ona treba da bude nešto više od pokrajine da treba da bude neka mala država u državi i da bi sutra možda bila posebna država", rekao je Koštunica.

A mi možemo da postavimo zaista pitanje koje je nekoliko puta ponovljeno u našoj istoriji, koliko zapravo po tim merilima zapadnim, evropskim, briselskim, berlinskim, koliko Srbija treba da bude mala da ne bi bila velika?", upitao je predsednik DSS-a.

Koštunica je dodao da je to još jedan razlog zašto Srbiji nije mesto u EU.

Ponovio je da Srbija treba da sarađuje sa EU, ali i sa svim ostalim zemljama, pre svega sa Rusijom, "jer nam Rusi nikada nisu ništa loše učinili i zato put Srbije je vojna i politička neutralnost".

Prema njegovim rečima, ove godine Srbija će imati direktnu štetu od EU kada dozvoli uvoz poljoprivrednih proizvoda bez carine.

Pored toga, pretrpećemo još jednu štetu jer ćemo izgubiti povlašćen položaj da naše proizvode bez carine izvozimo u Rusiju, što će dodatno osiromašiti naše poljoprivrednike, napomenuo je Koštunica.

"Saradnja sa EU, članstvo ne"

Obraćajući se građanima Niša, Koštunica je rekao da je Srbiji potrebna saradnja sa EU, ali da nam članstvo ne treba i da Srbija sa EU treba da uredi odnose na sasvim drugačiji način.

"Srbija treba sa svim državama u svetu, i sa EU, i sa zemljama na istoku i sa Rusijom da uspostavi drugačije odnose, ali treba pre svega da se oslobodi veza, okova, lanaca članstva u EU", smatra Koštunica.

Koštunica je ponovio da se DSS zalaže za političku i vojnu neutralnost i da politička neutralnost ne znači ni na koji način izolaciju Srbije.

"Oni koji se vezuju za Brisel i kojima je prestonica Brisel, a ne Beograd, ti su za izolaciju. Za izolaciju su oni za koje postoji samo jedna strana sveta, ona na Zapadu", rekao je Koštunica.

Način da Srbija kao mala država bude velika država jeste da se ne vezuje ni za jedan vojni blok, naveo je Koštunica i dodao da država može biti velika samo kao slobodna.

Ranije danas u saopštenju DSS-a, Koštunica je ocenio da je EU "proizvela zlo" u Ukrajini.

"Videli smo to zlo, nesreću i stradanje koje je EU proizvela u toj državi i to samo iz razloga što legalno i legitimno izabrana vlast Ukrajine nije htela da potpiše sporazum sa EU, takozvani Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Sve je zapravo buknulo i desilo se zbog toga", naveo je Koštunica u pisanoj izjavi.

Koštunica je naveo da je EU podsticala i stvaranje nezavisne države Kosovo, a onda je priznala tu državu i poslala svoju misiju Euleks da "razbija srpske institucije".

уторак, 23. јул 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару