Читај ми!

Koštunica vraćen sa severa Kosova

Suština politike EU da dezintegriše srpski narod, poručio Vojislav Koštunica sa Jarinja, pošto je prethodno lideru DSS-a zabranjen boravak na severu Kosova. Lider DSS-a poručio da neće napustiti prelaz Jarinje dok ne dobije pisano obaveštenje zašto je zaustavljen. Odluka prištinskih vlasti je demonstracija sile, navodi Kancelarija za KiM.

Predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica izjavio je večeras na prelazu Jarinje na severu Kosova da je suština politike EU da dezintegriše srpski narod i da je Srbiji potrebna nova - srpska, a ne evropska politika.

Koštunica je na predizbornom skupu DSS-a na prelazu Jarinje, nakon što mu je danas kosovska policija zabranila boravak na severu Kosova, istakao da je suština politike EU da razbije srpski narod, da ga dezintegriše, odsnosno podeli.

Govoreći o politici EU, Koštunica je istakao da se dezintegracijom od Srbije želi oteti Kosovo i Metohija, a da će u Vojvodini pokušati da naprave državu u državi, dok se, s druge strane, politika EU u Bosni zasniva na tome da će pokušati da centralizuju Bosnu, a Republiku Srpsku da ukinu.

Nakon što je Koštunici i njegovim najbližim saradnicima zabranjen boravak na severu Kosova i pošto ih je policija vratila nazad iz Leposavića, pristalice DSS-a su u blokadi držale dva sata prelaz Jarinje.

DSS je, nakon što su im stigle i pristalice iz Raške i Kraljeva, održao predizborni skup na samom prelazu gde su bili prisutni i Slobodan Samardžić, Marko Jakšić i ostali.

Koštunica je tada poručio i da su pravila EU selektivna i da je očigledno da pravila o slobodi, demokratiji i slobodi kretanja važe za nekog a za drugog ne važe.

"Očigledno da ta pravila važe za nekog ko je po volji Brisela, a taj ko je po volji Brisela može iz Beograda da dođe u Leposavić i Kosovsku Mitrovicu, a neko drugi ne može, ali došao sam i svi smo došli da bi bili sa našim narodom i da bi pokazali još jedanput da ovaj narod i nas niko ne može razdvojiti, nema te prepreke, nema te smetnje", istakao je Koštunica.

Naglasio je da je Srbiji preko potrebna nova državna politika, jer ova do sada, kako je ocenio, ništa ne valja.

"Ta politika koja se zaklinje u EU, koja tvrdi da nam nema života bez EU jednostavno je naše državne, ekonomske i svekolike interese podredila kako bi postali deo jedne nedođije na svoju štetu", kazao je predsednik DSS-a.

Nama ne treba evropska politika, Srbiji treba srpska politika, svaki narod razmišlja manje više na taj način, a ne na način na koji se razmišlja u Beogradu da se evropska politika i evropski interes Evrope koja propada stavi iznad interesa Srbije, zaključio je Koštunica.

Kancelarija za KiM: Priština demonstrira silu

Kancelarija za Kosovo i Metohiju osudila je odluku prištinskih vlasti da funkcionerima DSS-a ne dozvoli da odu na predizborni skup u Kosovsku Mitrovicu, ocenivši da je to demonstracija sile Prištine.

Ta kancelarija, na čijem je čelu Aleksandar Vulin, zahteva od Misije Euleksa objašnjenje za takav stav, "kojim se krše svi briselski sporazumi, uključujući i onaj o slobodi kretanja".

"Želimo da znamo zašto Priština građane deli na one prvog i drugog reda, na one koji mogu na Kosmet i na one koji ne mogu", navodi se u saopštenju.

Ukazuje se i na to da je "zabrana odlaska Koštunice i Samardžića u Kosovsku Mitrovicu najgrublji vid kršenja ljudskih prava - u prvom redu prava na slobodu kretanja".

Kancelarija za Kosovo i Metohiju u saopštenju navodi i da "to ne može drugačije da tumači, nego kao demonstraciju sile".

уторак, 23. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару