Читај ми!

Kampanja, teška pitanja bez odgovora

Sve stranke u kampanji pominju tri ili četiri ključne reči - posao, ekonomija, investicije, penzije. Stručnjaci, međutim, primećuju da malo ko pominje i konkretne mere kojima namerava da reši teške ekonomske probleme. Posebno se izbegavaju objašnjenja kako će nezaobilazne reforme građani da osete na svojoj koži.

Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj pozvala je stranke koje učestvuju na predstojećim parlamentarnim izborima da se izjasne o ekonomskim reformama koje nameravaju da sprovedu. Stranke bi trebalo da kažu kako planiraju da reše ključne probleme u zemlji, poput Zakona o radu, borbi protiv sive ekonomije, rešavanju neuspelih privatizacija i slično. Mnogi će ipak, šta tačno znače reforme za koje se zalažu, otkriti tek 17. marta.

Velike teme prethodnih izbora pale su u senku najvažnije parole 2014 - kako da se poveća životni standard. U ponudi - reforme ili socijalna pravda, stezanje kaiša ili ukidanje mera štednje.

Jelena Bojović iz NALED-a kaže da sve stranke pominju tri ili četiri ključne reči - posao, ekonomija, investicije, penzije.

"Ali, koje su to mere koje će preduzeti da bi se stanje u toj oblasti unapredilo to niko ne govori. Uvek je ista parola iza tih mera, ono što je jako bitno je da se kaže šta konkretno i kada", napominje Bojovićeva.

Stručnjak za medije i komunikacije Vojislav Žanetić, međutim, smatra da to, praktično, nije moguće.

"To su pitanja koja zahtevaju odgovor na nekoliko hiljada strana, mudrost nekoliko Nikola Pašića i Miloša Obrenovića i užasno mnogo sreće za Srbiju u narednih pet, šest, sedam godina. Mislim da mi kao zemlja o tome nismo razmišljali pre izbora, počećemo posle izbora", kaže Žanetić.

Pred svake izbore građani slušaju obećanja. Priča o reformama se teško prima kad je stomak prazan. Posebno se izbegavaju objašnjenja kako će nezaobilazne promene građani da osete na svojoj koži.

Urednica časopisa "Nova ekonomija" Biljanja Stepanović napominje onoga ko dođe na vlast očekuje rešavanje pitanje preduzeća u restrukturiranju, dugova, viška zaposlenih u javnom sketoru.

"To znači kresanje troškova i to nisu popularne mere, ali su neophodne", upozorava Stepanovićeva.

Srbiju, pričali o tome u kampanji ili ne čekaju zakoni o stečaju, privatizaciji, promena propisa o radu, preispitivanje politike subvencija, reforme penzijskog i zdravstvenog fonda.

среда, 24. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару