Читај ми!

Vučković: Podređen položaj opozicije u kampanji

Članovima Parlamentarne skupštine Saveta Evrope "predočen neravnopravan položaj političkih stranaka u medijima", kaže poslanica i potpredsednica DS-a Nataša Vučković. Vučkovićeva tvrdi da se SNS i "do 10 puta više pojavljuje u medijima, uz cezuru na internetu i socijalnim mrežama".

Potpredsednica Demokratske stranke Nataša Vučković rekla je da je članovima posmatračke misije Parlamentarne skupštine Saveta Evrope "predočen neravnopravan položaj političkih stranaka u medijima", koji je, prema njenim rečima i "do 10 puta u korist SNS", kao i "postojanje cenzure na internet i socijalnim mrežama."

Članovi ad hok Komiteta Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za posmatranje vanrednih parlamentarnih izbora u Srbiji imali su niz sastanaka u Domu Narodne skupštine, sa šefom parlamenta Nebojšom Stefanovićem i predstavnicima poslaničkih grupa, a Vučkovićeva je Tanjugu rekla da je predizborna kampanja bila ključna tema svih susreta.

Prema njenim rečima, poslanici DS su pre svega ukazali na neravnopravnost političkih stranaka u medijima i u tim smislu govorili o velikoj nesrazmeri između predstavljanja aktivnosti SNS, s jedne, i opozicionih stranaka sa druge strane.

"Ukazali smo da je ta razlika u prisutnosti čak 10 puta veća u korist SNS što znači da opozicione stranke imaju vrlo malo prostora, kao i to da su građani oštećeni jer ne mogu na pravi način da dođu do informacije i steknu pravu sliku o tome šta su ponude tih stranaka", rekla je Vučković.

Dodala je i da su se poslanici iz Parlamentarne skupštine upoznali i sa incidentima koji su se dogodili tokom kapmanje proteklih meseci za lokalne izbore u Vršcu i Zaječaru i da su ih zato pozvali da 16. marta ne budu samo u Beogradu, već i na biralištima u lokalnim sredinama.

Vučković je rekla i da je kolegama iz evropskih zemalja ukazano na postojanje cenzure na internet i socijalnim mrežama i ukljanjanje nekih sadržaja, što se, kako tvrdi, prvi put događa od kada postoji internet, a o čemu je i javnost informisana.

Predloženo je da podatke provere naročito sa Nezavisnim udruženjem novinara Srbije, nevladinim i drugim stručnim organzacijama.

"Oni su tu da vide kakav je regulatorni okvir, a pre svega da sa učesnicima u izbornom procesu razgovaraju o tome kakvi su uslovi izborne kampanje, da li postoji ravnorapvnost političkih strankaka, kakvo je prisustvo u medijima, da li postoje žalbe na izborni postupak", navela je Vučkovićeva.

Uz naglasak da je ovo samo pripremna misija, Vučković je rekla da će oni u Srbiji biti ponovo 14. marta i da će tada, tri ili četiri dana, imati priliku da budu prisutni na biračkim mestima i posle toga sačine izveštaj.

Upitana da li ti izveštaji imaju neke posledice po Srbiju, potpredsednica DS je rekla da imaju ukoliko su ocene negativne.

"To su pitanja koja se uzimaju u obzir od strane svih evropskih organizacija kao i organizacija za ljudska prava, kada se procenjuje situacija i napredak Srbije", podvukla je Vučkovićeva.

уторак, 23. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару