Читај ми!

RIK odbacio sve prigovore na tok izbora

Republička izborna komisija odbacila više od 30 prigovora na tok izbora, jer su bili neblagovremeni ili su ih podnela neovlašćena lica.

RIK je odbacio više od 30 prigovora podnetih na tok izbora, jer su bili neblagovremeni ili su ih podnela neovlašćena lica

Među prigovorima na tok izbora održanih 6. maja, najviše zamerki bilo je na srodstvo članova pojedinih biračkih odbora, na nečitkost potpisa zapisnika, a na nekoliko mesta bilo je i progovora zbog većeg broja listića u glasačkoj kutiji od broja onih koji su na tom biračkom mestu glasali.

Jedan od prigovora uložila je i Koalicija Albanaca preševske doline u kome je navedeno da se u Preševu otežano glasalo, pošto članovi biračkog odbora nisu mogli da pronađu ime birača u biračkom spisku budući da nisu uspevali da pročitaju ćirilicu.

Kako je objašnjeno u prigovoru, probleme su pravila slova iz albanske azbuke koja ne postoje u ćirilici, a taj prigovor RIK je odbacio kao neblagovremeno upućen.

Naprednjaci su prigovor podneli zbog dešavanja u Beloj Crkvi, gde je, kako je navedeno u tom prigovoru, "predsednik skupštine te opštine došao na biračko mesto u pratnji pet građana i umesto njih uzeo glasačke listiće i glasao".

"Revoltiran građanin" je na biračkom mestu potom razbio biračke kutije, nakon čega su stigle nove, a birački materijal se skupljao sa poda.

Naprednjaci su prigovorili i da je na drugom biračkom mestu u istoj opštini u glasačkoj kutiji bilo tri listića više nego onih koji su tu glasali, što je bio slučaj na nekim biračkim mestima u Lazarevcu.

Pokret radnika i seljaka imao je pritužbe i to na izborni proces u Zaječaru, jer je kako tvrde, izborni materijal u sedište GIK-a stigao nezapečećen, pa su "svi predstavnici biračkih odbora na podu foajea zgrade gradske uprave izneli glasačke listiće, pakovali i pečatili glasački materijal".

U prigovoru je navedeno da kao dokaz postoji i video snimak, dva DVD-a, a on je odbačen budući da ga je podnelo neovlašćeno lice.

Na izborni proces u pojedinim opštinama pa i u Žagubici zamerke su imali i radikali, koji u prigovoru tvrde da je falsifikovan zapisnik na jednom biračkom mestu, pa je na lokalnim izborima glasalo 572, na predsedničkim 577, a na parlamentarnim 454 birača.

Sekretar RIK-a Veljko Odalović rekao je da bi možda u narednom periodu nakon okončanja ovog izbornog procesa trebalo razmišljati o novim mehanizmima, kako bi rad gradskih izbornih komisija bio efikasniji, kao i o novom modelu rada biračkih odbora, budući da je bilo manjih problema u efikasnosti.

среда, 31. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару