U Čikagu 59 glasova

Zbog komplikovane procedure i (ne)dostupnosti biračkih mesta dijaspora je na izborima 6. maja glasala u rekordno malom broju. U Generalnom konzulatu u Čikagu glasalo je 59 birača. U Torontu je svoje biračko pravo ostvarilo 111 građana Srbije.

Glasanje je bilo organizovano u diplomatsko-konzularnim predstavništvima, a najviše glasova kao predsednički kandidat je osvojio Boris Tadić. Dveri su odnele pobedu među 111 glasova u Torontu. Stranke nacionalnih opcija, posebno DSS i Vojislav Koštunica imaju bolji plasman nego u Srbiji.

U Sjedinjenim državama se glasalo na tri biračka mesta u Vašingtonu, Njujorku i Čikagu. U prestonici SAD-a glasalo 106 birača, u Njujorku manje od sto, u Čikagu čak 59. Najbolje plasirani predsednički kandidat u SAD je Boris Tadić, a prve tri parlamentarne stranke su DS, SNS i DSS.

Inače, u Generalnom konzulatu u Čikagu bilo je upisano 149 birača, od čega je 59 ostvarilo svoje pravo glasa.

"Nažalost, imali smo preko dvadeset prijavljenih koji iz nekog, nama nepoznatog, razloga nisu bili upisani. Takođe, trebalo bi istaći da oko trećina upisanih birača nije bila iz Ilinoisa, Indijane ili Viskonsina (nekoliko sati vožnje kolima do glasačkog mesta), te da je njima iz fizičkih razloga bilo nemoguće da dođu da glasaju (na primer iz Kalifornije koja je 4 sata avionom od Čikaga)", rekao je za Program za dijasporu konzul Nebojša Aćimović iz Generalnog konzulata Republike Srbije iz Čikaga. 

U Moskvi je bilo upisano 185 birača, od toga je nakon izbora bilo 119 važećih listića za predsednika Srbije i 118 za saziv skupštine. Najviše glasova, ukupno 40, osvojio je Boris Tadić kao predsednički kandidat, na drugom mestu je Vojislav Koštunica, na trećem Tomislav Nikolić.

U Nemačkoj je ove godine glasao ukupno 721 birač. U Berlinu je glasalo 183 birača, u Dizeldorfu 110, u Minhenu 140, u Frankfurtu 172, u Štutgartu 116.

Pre četiri godine, samo u Berlinu pravo glasa je imalo 1556 birača, ove godine samo 259.
Boris Tadić je kao predsednički kandidat u Nemačkoj osvojio najviše glasova. Parlamentarne izbore u Berlinu, Frankfurtu i Dizeldorfu dobila je koalicija oko DS-a, dok je u Minhenu i Štutgartu najviše glasova osvojila koalicija oko SNS-a „Pokrenimo Srbiju".

U Austriji je glasalo 80% od upisanih 400 birača na samo jednom biračkom mestu u Beču. Jedan broj građana, koji se nije upisao u birački spisak za glasanje u Austriji, došao je na izborno mesto i morao da se vrati neobavljenog posla, rekli su u Ambasadi Srbije u Beču. Prema biračkom spisku iz 2008. godine pravo glasa na parlamentarnim izborima u Austriji, na tri glasačka mesta U Beču, Salcburgu i Gracu, imalo je ukupno 3.964 građana Srbije.

U Kanadi je glasalo samo 111 birača na jednom biračkom mestu u Torontu.

U ambasadi u Otavi i počasnom konzulatu u Vankuveru nije bilo dovoljno prijavljenih birača. Najviše glasova u Torontu osvojio je pokret „Dveri" i Boris Tadić, a Demokratska stranka Srbije se i u slučaju parlamentarnih i predsedničkih izbora nalazi među tri najbolje plasirane opcije.

Inače, u Kanadi je do sada izdato 1500 novih pasoša Republike Srbije, ali je u novi birački spisak bilo upisano samo 176 glasača. Prema nezvaničnim procenama u Kanadi živi oko 200 000 građana srpskog porekla.

U Australiji nije bilo otvoreno nijedno biračko mesto.

Organizacija "Srpski svetski kongres" je nakon izbora izdala saopštenje u kojem se kaže da "neće priznati rezultate parlamentarnih izbora u Srbiji jer je tri miliona ljudi u rasejanju bilo onemogućeno da glasa, što je protivno evropskim vrednostima i demokratskim principima u svetu. Pored toga, u prebrojavanju glasova drastično su oštećene stranke Srpske Dveri i Nijedan od ponuđenih odgovora, samo zato što su jedine podržavale pravo dijaspore da glasa". 

среда, 31. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару