Читај ми!

Reč na reč

U trećoj političkoj debati sa predstavnicima sedam lista parlamentarnih stranaka u Srbiji, gosti RTS-a razgovarali o problemu Kosova i Metohije, evrointegracijama i podizanju životnog standarda građana.

Radio-televizija Srbije, uz tehničku podršku OEBS-a, CESID-a i američkog Nacionalnog demokratskog instituta, organizovala je treću debatu sa predstavnicima sedam lista parlamentarnih stranaka u Srbiji. Teme debate bile su kako Srbija može da reši problem Kosova i Metohije, jesu li evrointegracije najbolje za Srbiju i šta buduća vlada treba da uradi da bi podigla životni standard građana.

Nemanja Šarović ispred liste "Srpska radikalna stranka - Dr Vojislav Šešelj" rekao je da SAD i EU sada potpuno otvoreno otimaju Kosovo iz Srbije.

"Prihvatili smo da građani Kosova i Metohije uzimaju šiptarske lične karte, pa nadležnost Vrhovnog suda Kosova, date su matične civilne knjige, od Srbije se traži da uredi odnose sa Kosovom kao sa drugim državama, a to je izdaja nacionalnih interesa", rekao je Šarović.

Bojan Đurić ispred liste "Čedomir Jovanović - Preokret" rekao je da mu je logično šta građani misle, da su racionalniji od političke elite, da postoji konfuzija u javnosti.

Preokret, kaže, želi otvoreniju politiku, "da ne dođemo ponovo u situaciju kao u julu prošle godine, da ljudi na severu Kosova budu a barikadama, a građani onda ni ne znaju motiv svega toga".

Borislav Stefanović ispred liste "Izbor za bolji život - Boris Tadić" rekao je da je ova Vlada spremno ušla u rešavanje problema Kosova.

"Postigli smo konkretne, javne rezultate, dosatavljene skupštini i javnosti. Nećemo priznati nezavisnost Kosova, rešavaćemo ga i u narednom periodu, mudro, racionalno, kroz plan od četiri tačke predsednika Tadića, kroz koji ćemo očuvati naš suverenitet i teritorijalni integritet", tvrdi Stefanović.

Suzana Grubješić ispred liste "Ujedinjeni regioni Srbije - Mlađan Dinkić" kaže da su za rešenje problema Kosova sva dobra rešenja potrošena, da su Srbi na Kosmetu narod koji je nažalost došao do toga da je čardak ni na nebu ni na zemlji, izvor manipulacije, građani misle da je podela Kosova pravično rešenje - jeste, ali za to je kasno.

"Preostaje nam politički dijalog", poručuje Grubješić.

Slobodan Samardžić ispred liste "Demokratska stranka Srbije - Vojislav Koštunica" kaže da vlada ima najveću odgovornost za rešavanje ovakvih pitanja. "Vlada je dobila kandidaturu, a Srbi na Kosovu su izgubili svoje domove, to je rađeno tajno, vlada nikada nije izložila platformu za pregovore sa Prištinom, dubioza je sada jako velika, i buduće vlade čekaju veliki problemi", rekao je Samardžić.

Jadranka Joksimović ispred liste "Pokrenimo Srbiju - Tomislav Nikolić" rekla je da je pitanje Kosova zahtevno, da zahteva najširi konsenzus koji će dovesti do mogućih i održivih rešenja. "Najveću odgovornost za pitanje Kosova snosi ova Vlada".

Ispred liste "Ivica Dačić - Socijalistička partija Srbije, Partija ujedinjenih penzionera Srbije, Jedinstvena Srbija" Slavica Đukić Dejanović rekla je da "nikada nećemo priznati nezavisnot Kosova, da otvoreno govore o rešavanjeu teških pitanja.

Mislimo da je razgovor o liniji razgraničenja prava tema, i da će odgovorni političari morati konkretno da govore o tome, kao i zašiti kulture, manastira, i ljudskih prava u životu na Kosovu. Nacionalni konsenzus jedini je pravi izlaz iz situacije.

Šarović kaže da formalno priznanje Kosova nije uslov, dajte da čujemo stavove o konkretnim postignutim sporazumima, pominje se podela, pa dajte da vidimo sa kim ćemo deliti Pećku patrijaršiju, Visoke Dečane.

Bojan Đurić kaže da je postojala jedna vrsta licemernog odnosa iz Beograda, da su pojedine stranke ovde pokazale da bez stava ulaze na izbore, na primer ideja SNS-a o nacionalnom konsenzusu. Sve partije ovde sem LDP-a bile su u nekim konsenzusima što se pokazalo očigledno nepotrebno. Ako govorimo o tačkama predsedenika Tadića mislim da je za to prekasno i da je to manje od Ahtisarijervog plana.

Borislav Stefanović uzvraća da to nije manje od Ahtisarijevog plana. Navodi i da osim liste koju predstavlja, nijedna druga nema konkretan plan za Kosovo, niti plan rada.

Suzana Grubješić ističe da rešenje Kosova mora biti istorijski kompromis između Srba i Albanaca, pomirenje jednom za svagda, da ovaj deo Balkana uđe u fazu mira. Bez toga, neće ni Srbi na Kosmetu biti zadovoljni, ali kako Rezoluciju 1244 krši kako ko stigne, ja pitam gde to Srbi ne mogu da održe lokalne izbore, na Kosovu i Metohiji, kada ih je ovde pristuna predsednica Skupštine raspisala."

Slobodan Samardžić kaže da je Kosovo priznato kao subjekt u međunarodnim regionalnim razgovorima i da plan Borisa Tadića najbolje govori o tome da je ova Vlada priznala Kosovo.

Jadranka Joksimović kaže da male stranke ne razumeju koncept konsenzusa, jer ne mogu da ga izvedu. DS je imala tu šansu, prokockala je, a mi ne želimo da budemo neodgovorni i plasiramo polusaznanja, između ostalog koje nam je donosio i Borislav Stefanović.

Slavica Đukić Dejanović ističe da je lokalne izbore na KiM raspisala u skladu sa Ustavom.

"Ali mi moramo poštovati Rezoluciju 1244, jer stepen bezbednosti nije dovoljan, pa molim političare da ne ostrašćujemo atmosferu, pozivam na mir, jer je jasno da će se naši građani u enklavama izjasniti, izneti svoj stav, pa političari treba da kontrolišu sopstvene nastupe".

Šarović tvrdi da nema dovoljno političke volje, "ako je po Ustavu da se izbori raspišu, onda se moraju održati. Postoje li u Novom Pazaru uslovi, gde se puca na policijsku stanicu, da li je Srbija država ili nije?"

Đurić na prvu temu zaključuje da, da bi se nastavili pregovori sa Prištinom, moraju da budu još konkretniji i direktniji, ne samo princip štapa i šargarepe. U ovom delu debate nismo ni reč čuli o Srbima na severu Kosova, imali smo referendum, pa sad ćemo videti koliko će Srba glasati.

Stefanović kaže da je "rečeno mnogo neistina, da nema granica na našem Kosovu i Metohiji, da plan od četiri tačke ne predstavlja tretiranje manjinskih prava, a politika i EU i Kosovo dobila je svoju istorijsku potvrdu".

Grubješić navodi da je tema Kosova marginalizovana u ovoj kampanji. Nova vlada mora da uđe u politički dijalog, ali da svaki dan ako treba razgovara sa Srbima na KiM, da odande ne idu, i da insistira na povrtaku raseljenih, da se vrate, jer bez njih ono naše nikada neće biti".

Slobodan Smardžić kaže da prvo treba poštovati pravo i činjenice, a ova vlada to nije uradila. Sledila je Brisel, koji je kršio Rezoluciju 1244, i svoje unutrašnje pravo u EU. Velika je sramota što ova vlada nije htela da organizuje izbore na KiM, nego pozvala OEBS i bacila prašinu u oči Srbima na Kosovu.

Odgovorna vlada morala bi da rešava probleme, a ova je za to nesposobna, kaže Jadranka Joksimović i navodi da će buduća vlada na čelu sa SNS preispitati sve domete pregovora bivše vlade.

Slavica Đukić Dejanović kaže da je ljudski život važniji od pravnih akata. "Mi nismo bežali, mi smo govorili sa građnima o ovoj temi, pa Ivica Dačić ne beži od toga da kaže svoj stav - da razgovor o liniji razgraničenja može biti rešenje".

Za i protiv evrointegracija

"Dosledno smo protiv priključenja EU", kaže Nemanja Šarović.

"Ponizili smo se do kraja i kao narod i kao država, isporučili svoje heroje, prodali fabrike u bescenje, i vidite šta smo dobili, ništa, a ništa nećemo ni dobiti".

Bojan Đurić kaže da su potrebne još odlučnije i iskrenije evrointegracije, da je to neophodno i grđanima. Prošla vlada je završila svoj mandat prekinuvši sve odnose sa EU, Beograd je bio zapaljen, četiri godine kasnije mi imamo status kanidatata koji smo dobili prekasno, a moglo je mnogo ranije, makar u decembru, a da se to nije desilo zbog grešaka u kosovskoj politici".

Stefanović kaže da je vlada uspela da obezbedi značajan korak, osvajanje statusa kandidata. "Nismo odustali od Kosova, jer bi verovatno na loše zahteve pristali i u decembru prošle godine", rekao je Stefanović.

Grubješić kaže da je i Rusija svesna da smo izabrali EU za strateškog partnera.

"Kandidatura jeste dobra stvar, šansa koju moramo iskoristiti, slažem se da ne treba govoriti da je EU jedina alternativa, ali alternativa nije ni politička neutralnost ni neki drugi savez", rekal je Suzana Grubješić.

Slobodan Samardžić kaže da je pitanje evrointegracija postalo jedna politički mamac da bi Srbija priznala Kosovo. EU je postala jedna maglovita tvorevina, sa Kosovom kao žrtvom.

Jadranka Joksimović kaže da ova vlada više nema pravo da koristi evrointegracije kao adut, jer je iznela samo strategiju čekanja pred građane, a građanima su potrebne suštinske reforme.

Đukić Dejanović kaže da su evrospke vrednosti svima nama bliske, ali da EU ima isvoje probleme.

"EU da, ali naš odnos prema svim spoljnnopolitičkim ciljevima mora da se meri kvalitetom života naših građana a Kosovo ne možemo dati za EU", rekla je Slavica Đukić Dejanović.

Šarović odgovara da se ni sa kim u debati ne slaže, jer niko nema konkretan stav.

"Srpski narod ima svoje vrednosti, kulturu, tradiciju, vratimo se tome što nas je očuvalo. 12 godina trčimo za EU koja nas neće", kaže Šarović.

Đurić se slaže sa opštim mestima u pitanju evrointegarcija. Nekorektna je primedba Stefanovića, navodi, jer je LDP glasala za svaku odluku koja je išla ka statusu kandidata, čak i po cenu pada rejtinga. Sada se moraju otkloniti trehnički problemi u kosovskom dijalogu da bi došli do pitanja kvaliteta života grđana".

Stefanović poručuje da su evrointegracije važne i zbog privrede, ukidanja monopola, i da trenutno ne postoji ništa bolje. Naš plan je jasno izložen, s preciznim koracima, a imamo i rezultate".

Grubješić navodi da danas nema evrofanatizma, EU ne može da reši sve naše probleme jer nije politički aspirin. Tako ni Srbija, kaže, ne može da utiče na zbivanja unutar Unije, ali ne treba time da se bavimo nego da usvajamo i vrednosti i pravila i standarde koji su već dali rezultate u zemljama EU.

Slobodan Samardžić navodi da "Srbija radi sebe mora da preispita sporazum sa EU i njegov ekonomski deo od kojih više ima gubitaka nego dobitaka".

Jadranka Joksimović kaže da jedino velika i suštinska promena može pokrenuti Srbiju ka boljem životu i standardima.

Đukić Dejanović navodi da su proevropski zakoni u interesu naših građana. "Mi smo dunuli u leđa reformi pravosuđa, to je dobro a vezano je za standardizaciju, i na planu ekonomije i pravosuđa. Nevezano za dinamiku kretanja ka EU, u interesu nam je da takve standarde poštujemo".

Nemanja Šarović zaključuje da nije moguće preslikati evropske standarde, jer Srbija mora sama da rešava svoje probleme.

Đurić zaključuje da politička elita Srbije, i buduća vlada, ne treba na pitanja evrointegracija da gleda kao na bankomat koji će dati novac. Potrebne su reforme koje će doneti bolji život građanima, ekonomske slobode, bolji zdravstveni sistem obrazvoni, ali moramo pre toga znati ko su ljudi koji će nositi reforme".

Stefanović ističe da DS želi najbolje odnose i sa Kinom i Rusijom, ali da je EU strateški cilj, jer je jako značajna kao stavka privrednog oporavka.

Grubješić kaže da ideje na kojima leži EU tek čekaju svoju primenu u Srbiji, u kojoj "caruju monopol i endemska korupcija".

Kaže da se često pri nabrajanju vrednosti zaboravi na decentralizaciju, a EU jeste decentralizovano evropsko društvo, Evropa regija, a u Srbiji takav položaj danas ima samo Vojvodina.

Slobodan Samardžić tvrdi da DSS nema negativan ideološki stav prema EU, nego upravo pragmatičan. "Sam čin stavljanja prioriteta Kosova u politici EU prema Srbiji, doneo je probleme, unazađen je razvoj Srbije, i reforme pravosuđa.

Joksimović kaže da su zloupotrebe javnih funkcija ogledalo poštenja, "i da ćemo imati šansu da sklonimo korumpirani režim".

Đukić Dejanović navodi da su nam akti EU vrlo bliski i potrebni, ali nikako nam nije potrebno i nekritično prihvatanje svega što nameću pojedinci iz Evropske Unije".

Borba za bolji život građana

Ispred liste "Srpska radikalna stranka - Dr Vojislav Šešelj", Nemanja Šarović rekao je da su pojedinci bliski vlasti postali bogatiji, a da su građani ostali bez perspektive.

"SRS je jedina stranka koju tajkuni ne finansiraju, i koja će raditi u interesu građana, a ne tajkuna", kaže Šarović.

Bojan Đurić ispred liste "Čedomir Jovanović - Preokret" ističe da je istina jedna od ključnih reči Preokreta, koji je karakteristično izbegao obećanja u ovoj izbornoj kampanji.

"Ne želimo da ponižavamo građane ove države, želimo državu koja ih ne guši, koja će uraditi neke stvari, stvari koje će menjati sistem", kaže Đurić.

Borislav Stefanović kaže da je nezaposlenost svakako najveći problem društva, da će posle 6. maja to biti u fokusu liste koju predstavlja.

"DS i Boris Tadić imaju tim ljudi, koji akutne probleme može da reši".

Grubješić tvrdi da nova vlada mora da siđe među građane, da razgovara, jer je ova vlada više bila kabinetska nego terenska.

Samardžić se ne slaže sa tim da vlada koja je uvela društvo u dubiozu može ikome nešto da obećava.

"Ispod nule je prosečan rast BDP u poslednje četriri godine, novi nezaposleni, inflacija u proseku 10 odsto, stalni budžetaski deficit, i pogledajte to sve, pa ne znam ko u obećanja može da poveruje", kaže Samardžić.

Joksimovićeva kaže da Đilas i Tadić sa svojim basnoslvono bogatim prijatljeima nisu ljudi koji treba da nude bolji ambijent za život građana.

Slavica Đukić Dejanović kaže da je prioritet liste koju predstavlja socijalna sigurnost građana

"Neoliberalizam nije prihvatljiv građanima Srbije, mora se staviti u fokus to da svako radno sposoban treba da živi od svog rada.."

Nemanja Šarović navodi da je SNS ideološki klon SRS, a ne neki izazivač.

Bojan Đurić kaže da LDP kao partija koja nosi preokret nije glasala ni za jedan ekonomski zakon koji je predložila vlada Cvetkovića. "Neke od tih odluka nanele su ogromne štete Srbiji, na primer odluka o NIS-u", kaže Đurić.

"Moramo mnogo više raditi, dovoditi investitore, kaže Borislav Stefanović, i navodi da sa obmanama i nekompetentnošću SNS nema boljitka u Srbiji".

Grubješić kaže da je u poslednje četiri godine u Srbiju došlo mnogo investitora, ali da svaki region mora to da oseti, zaposlenje novi ljudi, pa će i penzioneri imati sigurne penzije. "Svi investitori su dobrodošli u Srbiji".

Slobodan Samardžić kaže da stvar mora da krene od početka, sa strategijom koju DSS ima.

Joksimović ističe da je SRS pokazala da su portparoli DS, i da kompetencija ljudi iz ovog režima jeste stavila Srbiji omču oko vrata. "To ćemo 6. maja promeniti, jer imamo stručne ljude koji svakodnevno rade na programima za bolji život Srbije".

Slavica Đukić Dejanović kaže da u Srbiji moraju funkcionisati razvojne banke koje će stimulisati privredni razvoj, uz naravno veći agrarni budžet.

"Sredstva ne treba da idu samo partnerima koji ovde dolaze", kaže Đukić Dejanović.

Šarović kaže da ako neko ima pravo da govori o preokretu to su Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić.

"Jedini uspešan projkat DS-a je SNS, kaže, jer su sve ove godine SNS finansirali tajkuni", rekao je Šarović.

Građani moraju pre nedelje racionalno da pogledaju šta stranke zaista nude, kaže Đurić. U Srbiji ne postoji ni kapitalizam, a kamoli liberalni kapitalizam, država je mentor, mi završavamo godine sa deficitima, i u takvoj zemlji nema govora o socijalno održivom razvoju".

Stefanović poručuje građanima da daju šansu da lista "Izbor za bolji život " završi svoju misiju, sa čovekom koji ima viziju, plan i postignute rezulatate iza sebe. Sa druge strane imate potpuno nekompetente ljude".

Grubješić kaže da je URS vodio pozitivnu kampanju, ne kampanju kontrasta.

"Građani treba da znaju da 6.maja ne izlaze na referendum nego na izbore, i ukoliko žele da se svi delovi države jednako i ravnomerno razvijaju treba da daju glas našoj stranci", rekla je Suzana Grubješić.

Samardžić kaže da novca danas na zapadu nema, jer je kriza dugova na snazi, novca ima na istoku, ali ni to nije zlatni rudnik.

"Morate imati programe, jačanje malih i srednjih preduzeća, ulaganje u privredu i stvaranje dobrog ambijenta", navodi Samardžić.

SNS je jedina odana ideji napretka Srbije, kaže Joksimović. Navodi da se njena partija bavila isključivo pozitivnom kappanjom, sa konkretnim predlozima.

Đukić Dejanović navodi da razume frustracije ostalih partija zbog velikog uspeha SPS-a..i ljudi iz stranke.

U završnoj reči Nemanja Šarović kaže da je srpski narod potrčao ka kapitalizmu i razočarao se, sada deo građana trči ka EU, ali bolji život u Srbiji sačekaće investicije u svim delovima zemlje, a mi ćemo ostati radikalno dosledni u svojim stavovima.

Bojan Đurić zaključuje da prvi put u istoriji imamo sve izbore u jednom danu, i da je to važno, jer sedam miliona građana ima priliku da napravi preokret na svim nivoima.

Borislav Stefanović kaže da glas za DS znači da će se završiti projekti koji nisu završeni, da će uslediti borba protiv partizacije uprave, borba protiv nezaposlenosti, korupcije, organizovanog kriminala..

Suzana Grubješić navodi da građani treba da glasaju za URS, jer bez jakih regiona nema ni jake Srbije.

Slobodan Samardžić kaže da su Srbiji potrebne duboke promene koje ne može izvršiti kao vazal, program za tako nešto svakako leži u političkoj neutralnosti. "To znači samostalno vođenje privrede, samostalno demokratsko uređenje, i autentičnu kulutrnu politiku".

Jadranka Joksimović kaže da građani treba da glasaju za nove ljude, čista lica, za Nikolića i Vučaća kojima veruje, jer ima razloga. To će dovesti do boljeg života, jer veliku promenu ne mogu da donesu DS imale stranke".

Slavica Đukić Dejanović zaključuje da oni koji vole Srbiju treba da glasaju za ivicu Dačića za predsednika. "Naša koalicija islistruje šta znači biti domaćin i dobar menadžer na lokalu, kroz Dragana Markovića Palmu, a Jovan Krkobabić je pokazao da ponekad treba reći njet, da bi penzije pratile plate".

среда, 31. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару