Читај ми!

URS: Nova vlada, novi temlji razvoja

Posao nove vlade je da smanji suvišno administriranje, suzbije korupciju, postavi nove temelje razvoja privredi i privuče investitore, izjavio Vlajko Senić.

Nova vlada mora da postavi nove temelje razvoja privrede, smanji suvišno administriranje i suzbije korupciju, da bi privukla što više stranih investicija i smanjila nezaposlenost, izjavio je visoki funkcioner Ujedinjenih regiona Srbije Vlajko Senić.

Država treba da nađe način da investira u kapitalne i infrastrukturne projekte, jer bez investicija i nastavka evrointegracija teško se može očekivati brzi razvoj Srbije, rekao je Senić na panelu "Budućnost ekonomskog razvoja Srbije, gde je bio jedini predstavnik od pet pozvanih političkih stranaka.

U narednom periodu prioriteti nove vlade treba da budu brži rad administracije, brže izdavanje građevinskih i drugih dozvola i ukidanje nepotrebnih procedura, naglasio je Senić.

Jedan od prioriteta nove vlade trebalo ba bude naplata poreza na dodatu vrednost po realizaciji naplate robe i usluga, a ne pre toga i dodao da se moraju ukinuti razni parafiskalni nameti i naplata svih poreza vratiti u isključivu nadležnost Ministarstva finansija, istakao je Senić.

Razvoj elektronske uprave, izgradnja optičke infrastrukture za razvoj interneta treba da budu jedan od prioriteta nove vlade, jer će podstaći privredni rast, istakao je Senić.

Država mora da uvede centralizovani sistem javnih nabavki, što će biti jedan od vidova suzbijanja korupcije, rekao je Senić i dodao da država treba da ukine upravne odbore u javnim preduzećima i izabere po jednog predstavnika u nadzornim odborima, što bi smanjilo partokratiju i korupciju.

Senić je izrazio žaljenje što u predizbornoj kampanji nije bilo prilike da se više govori o ekonomiji, ocenjujući da nije stekao utisak da je domaća javnost svesna u koliko se teškoj ekonomskoj situaciji zemlja nalazi.

Govoreći o investicijama, Senić je podsetio da je u proteklih pet godina država izdvojila oko 230 miliona evra stranim i domaćim investitorima za 225 projekata, čime je otvoreno oko 48.000 novih radnih mesta, a ukupna vrednost tih projekata je oko milijardu evra.

Po ukupnoj vrednosti investicija prvi su ulagači iz Srbije, a potom iz Italije, naveo je Senić i dodao da je 40 odsto svih projekata realizovano u Vojvodini.

среда, 31. јул 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару