Читај ми!

Vekarić: Bez iznenađenja iz Haga

Tužilaštvo nije iznenađeno oslobađajućom presudom Ramušu Haradinaju, izjavio zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić. Srbija u Hag poslala 8.000 stranica dokaznog materijala za slučaj Haradinaj.

Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić izjavio je da Tužilaštvo nije iznenađeno oslobađajućom presudom Ramušu Haradinaju. Jedan od najvećih problema u tom slučaju bilo je pitanje svedoka i sada mudrost treba da prevlada emocije, jer se kroz razgovore najpre može doći do pravde za žrtve.

Ovde možete pogledati/preuzeti emisiju "Da Možda Ne"

"Nismo iznenađeni, prethodna presuda Anti Gotovini i Mladenu Markaču nas je iznenadila. Mislili smo da je jasno kao dan da će biti osuđeni. Poslednja presuda nas nije iznenadila, kad nemate svedoke, nemate ni predmet", rekao je Vekarić u emisiji "Da, možda, ne" na RTS-u.

Vekarić je napomenuo i da je iz Srbije u Haški tribunal 2000. godine poslato 8.000 stranica za slučaj Haradinaj i da su se u njima nalazile izjave svedoka, što su sa tužilačkog aspekta papiri koji mogu da naprave dobar predmet.

"Sve se vrti oko svedoka koji je najvažniji u procesu. Hag je imao 81 svedoka, pa je to palo na 30 i nešto. Pitanje je šta se dešava na Kosovu sa svedocima?", naveo je Vekarić.

General u penziji, Božidar Delić ocenio je da dok Amerikanac Klint Vilijamson bude vodio istragu o trgovini organima neće biti promena, jer je on tu da istina ne izađe na površinu.

Delić je istakao da nije iznenađen presudom Haradinaju, a da su svedoci u tom slučaju pobijeni još tokom prvog suđenja Haradinaju.

"Ovo je drugo suđenje i vidi se samo deo otužnice iz prvog suđenja, a svedoci su pobijeni u prvom suđenju. Poznato je i advokatima tužilaštva ko su potencijalni svedoci a Haradinaju je to bilo poznato", naveo je Delić.

On je rekao da je jedan od svedoka koji je bio oficir JNA Tahir Zemaj u svojoj knjizi naveo da će za zločine nad Srbima kad tad neko morati da odgovara i da je prikupio dokumentaciju za ta zlodela. Zemaj je, podsetio je Delić, ubijen 2003. godine.

Govoreći o Idrizu Baljaju i Ljahiju Brahimiji, koji su takođe oslobođeni optužbi, Delić je naveo da su oni bili niže pozicionirani u komandnoj liniji, kao i to da nijedan Srbin nije preživeo susret sa Brahimajem i da je zato očekivao bar privid pravde i njihovu osudu.

Delić smatra da Srbija treba da nastavi saradnju sa Tribunalom samo kroz pomoć ljudima u Hagu i ocenio da se danas u Tribunalu "može postaviti srpska zastava".

On je naveo i da se američki predsednik Barak Obama nikada ne bi rukovao sa Osamom Bil Ladenom, dok se premijer Srbije "rukuje sa najvećim zločincem srpskog naroda".

"Naša država je kriva zbog odnosa koji je imala prema Hagu", naveo je Delić, dodajući da Srbima sa Kosova i Metohije treba pomoći na sve načine.

Delić je, govoreći o obeležavanju Dana zastave u Preševu, ocenio da država Srbija u tom grdu "ne funkcioniše", za šta je, kako tvrdi, sama odgovorna.

Vratite dostojanstvo našim žrtvama

Poslanica Jedinstvene srpske liste u Skupštini Kosova Rada Trajković navela je da će Haradinaj najverovatnije biti premijer Kosova, da ga je upoznala u međunarodnim institucijama i da ga bije glas čoveka koji ono što obeća hoće da završi.

Trajkovićeva je istakla da Srbi koji su ostali na Kosovu i Metohiji zaslužuju da na neki način dobiju mogućnost za funkcionalan ostanak na tom prostoru i da njihovu bezbednost može da garantuje samo čovek koji kontroliše snage.

Predsednica Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na KiM Nataša Šćepanović oslobađajuću presudu vidi kao veliki udarac za porodice stradalih, koje su očajne, ponižene i omalovažene.

"Haški tribunal je pokazao da je pristrasan i da nipodaštava naše žrtve, a pod komandom Haradinaja počinjeni su stravični zločini nad više od 500 civila i ljudi zlostavljani na razne načine", navela je Šćepanovićeva.

Ona je iznela podatak da se sada traga za 526 Srba i oko 1.220 Albanaca i da taj proces ide jako sporo, a posebno poslednjih godina, jer nema novih informacija, kao ni političke volje da se to reši.

Prema njenim rečima, na prostoru Kosova i Metohije postojala su 144 zatvora koji su se pomerali po potrebi, a 1998. godine na severu Albanije je bilo mnogo logora i kampova za OVK.

"Na Kosovu je od 1998. godine do danas ubijeno više od 3.500 civila, vojnika i policaja Srba i drugih nealbanaca i za njih još niko nije odgovarao", naglasila je Šćepanovićeva, apelujući na srpske vlasti da vrate dostojanstvo našim žrtvama i njihovim porodicama.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. јул 2024.
18° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару